Úterý, 19. března 2024

Letošní září opět ve znamení biopotravin

Již třetím rokem se bude letos v září oslavovat Měsíc biopotravin a ekologického zemědělství.
Letošní září opět ve znamení biopotravin

Akce je největší a nejvýznamnější propagační aktivitou zaměřenou na ekologické zemědělství a biopotraviny v České republice a proběhne pod záštitou Ministerstva zemědělství a Ministerstva životního prostředí České republiky.

Stejně jako předchozí roky, i letošní Měsíc biopotravin má své heslo, a to „žiju bio“. Vedle pořádání tradičních biojarmarků a dožínek budou v duchu tohoto hesla představeny biopotraviny v širším rozsahu, a to jako životní styl, reprezentovaný uvědomělým spotřebitelským chováním.

Do akce Září-měsíc biopotravin a ekologického zemědělství zapojí desítky ekologických farem, výrobců, obchodníků a prodejců biopotravin po celé České republice. Cílem kampaně, v rámci které proběhlo loni po celé České republice téměř 90 akcí a zúčastnilo se jich tisíce návštěvníků, je informovat co nejvíce lidí o principech a pravidlech ekologického zemědělství, povzbudit je, aby biopotraviny ochutnali a na vlastní oči se přesvědčili, jak ekologičtí zemědělci hospodaří.

„Přesto, že v Česku v posledním roce přibylo ekologických farem, jejich produkce zatím nedostačuje pokrývat poptávku. Zvýšený zájem spotřebitelů o české biopotraviny a ekologický způsob hospodaření by měl dát zemědělcům signál, že přechod na bio hospodaření je správným rozhodnutím“ říká koordinátor akce Tom Václavík.

Dnes jsou biopotraviny běžně dostupné ve více než dvou tisících maloobchodních prodejen po celé České republice, vyzkoušet je tedy může opravdu každý. Maximálně čerstvé a pravděpodobně nejlevnější bioprodukty nakoupíte přímo na ekologické farmě. Zejména v sezóně je velmi výhodné zajet si na ekofarmu a nakoupit čerstvou zeleninu či ovoce. Na podzim je zase výhodné nakoupit si zásobu na zimu. Navíc spojujete příjemné s užitečným...výlet na farmu je skvělá aktivita na víkend, potěší vás i vaše děti. „Navštívit ekologickou farmu a přesvědčit se na vlastní oči, jak ekologický systém hospodaření pracuje v harmonii s přírodou, je skvělá příležitost pro ty, kteří k biopotravinám zatím nezískali důvěru“, říká Martin Hutař, ředitel společnosti Probio, generálního partnera letošní kampaně.

 

Proč je důležité navštívit ekologickou farmu

Zájem o biopotraviny se zvyšuje. Přesto zůstávají metody a způsoby produkce biopotravin pro většinu lidí neznámé.

■ Návštěva ekologické farmy nabízí příležitost seznámit se na vlastní oči se zemědělským systémem, který pracuje v souladu s přírodou, nikoli proti ní.

■ Návštěva ekofarmy nabízí možnost strávit příjemný den v přírodě, příležitost vidět hospodářská zvířata a dozvědět se něco o tom, jak se ekofarma liší od průmyslové farmy.

■ Přesvědčit se, že ekologické zemědělství se nespoléhá na chemická hnojiva a pesticidy.

■ Seznámit se s tím, jak ekologičtí farmáři chrání životní prostředí a začleňují potřeby přírody a ochrany krajiny do produkce bezpečných, zdravých a chutných potravin.

■ Fungování ekologické zemědělství je podmíněno rozhodnutím konzumentů kupovat biopotraviny. I vy můžete nákupem biopotravin dát najevo, že souhlasíte s principy ekologického zemědělství a jeho podporou chráníte krajinu a pohodu chovaných zvířat.

■ Všichni víme, jak vypadají potraviny v prodejně, ale jak se tam dostali? Za posledních pár desítek let jsme ztratili vztah s půdou, venkovem a způsoby, jak se potraviny produkují. Návštěva ekofarmy nám pomůže tento vztah znovu objevit a obnovit.

■ Někteří bio zemědělci své produkty přímo na farmě zpracovávají. Můžete si tak nakoupit úplně čerstvé mléko, sýry, koření, maso, sušené ovoce či mošty. Biopotraviny jsou potraviny s příběhem – prožijte si jej na vlastní kůži. Navíc spojujete příjemné s užitečným...výlet na farmu je skvělá aktivita na víkend, potěší vás i vaše děti.

■ Pokud chcete vyzkoušet o dovolené něco nového, zavzpomínat, jaké to bylo v zemědělství před vznikem velkochovů a monokultur, zajeďte si na ekofarmu.

 

Co se bude dít během Měsíce biopotravin?

Na web stránce www.mesicbiopotravin.cz najdou zájemci podrobný kalendář všech akcí a mohou vyhrát hodnotné ceny v online kvizu. Během září otevřou pro veřejnost své „brány“ desítky ekologických farem a uspořádají speciální akce, jako „dny otevřených dveří“, pikniky, ukázku práce se zvířaty nebo na poli při sklizni, ochutnávky, procházky naučnými stezkami uvnitř farmy a přednášky. Do akce se zapojí i výrobci a prodejci biopotravin formou ochutnávek, prezentací nových produktů a slev. Bioprodejny budou pro své zákazníky kromě ochutnávek organizovat výlety na ekofarmy a přednášky místních ekozemědělců. Budou organizovány regionální Bio dožínky a bio jarmarky a mnoho dalších akcí.

 

Kalendář akcí bude postupně zveřejňován na oficiální web stránce akce – www.mesicbiopotravin.cz.

KONEC

 

Další informace u koordinátora akce Měsíc biopotravin:

Mgr. Tom Václavík, Green marketing

Tel.: 420 541 263 456, 777 082 448

E-mail: tom@greenmarketing.cz  

Web: www.mesicbiopotravin.cz

 

Doplňující informace k tiskové zprávě:

 

1) Přehled akcí (! PROZATIMNÍ!  další akce budou postupně zveřejňovány na www.mesicbiopotravin.cz).

§         31.8. - Tisková konference - Zahájení akce Měsíc biopotravin a ekologického zemědělství, Praha

§         9.9. - Bio dožínky na eko farmě Country Life, Nenačovice u Prahy

§         14.-15.9. - 14. Biojarmark a dožínkové slavnosti, Toulcův dvůr, Praha

§         15.9. – Slavnosti sýra, Frýdlant

§         21.-22.9. - 16. Bio jarmark v Brně

§         27. – 28.9. – Exkurze na ekofarmy z Brna, pořádá ekocentrum Veronica

§         Po celé září budou probíhat ochutnávky biopotravin a speciální akce v členských bioprodejnách svazu PRO-BIO

§         K propagaci biopotravin se letos přidají i některé obchodní řetězce a nabídnout svým zákazníkům výhodné nákupy biopotravin

 

2) Podpora aktérů zdarma!

Svaz PRO-BIO celou akci koordinuje a připravuje několik materiálů, které pomohou zapojeným subjektům v propagaci jejich aktivit. Od začátku července bude spuštěna společná platforma na internetové adrese www.mesicbiopotravin.cz, obsahující Kalendář všech akcí, možnost vložit další akci, argumenty na podporu ekologického zemědělství a inspirativní návrhy, jak se do akce zapojit. Bude zajištěna distribuce plakátů, letáků a kalendářů akcí po celé republice.

 

3) Kdo jsou ekologičtí zemědělci

§         při pěstování rostlin nepoužívají syntetická hnojiva a pesticidy

§         pečují o úrodnost půdy, zachování čistoty podzemních i povrchových vod a vyváženost krajiny

§         nepoužívají geneticky manipulované organismy (GMO)

§         zvířata chovají přirozenými způsoby s možností výběhu nebo pastvy

§         starají se o pohodu chovaných zvířat

§         krmí zvířata přirozeným způsobem, nepoužívají  preventivně antibiotika, zakázáno je použití hormonálních přípravků, umělých stimulátorů růstu apod.

§         produkují nutričně vysoce kvalitní suroviny

§         podrobují se každoročně přísné kontrole

§         používají známku Bio-Produkt ekologického zemědělství

 

4) Jak mohou Měsíc biopotravin podpořit média:

Měsíc biopotravin a ekologického zemědělství je šance, jak spotřebitele informovat o specifických aspektech ekologického zemědělství a jeho produktech. Je to příležitost spojit kolektivní energii, iniciativu a zdroje všech aktérů v oblasti udržitelného rozvoje venkova a pracovat společně s cílem informovat spotřebitele o jejich zásadní roli jako konzumentů v této oblasti.

Média mohou akci pomoci takto:

-          Otištěním tiskové zprávy

-          Otištěním tiskových zpráv jednotlivých aktérů v regionech

-          Uveřejněním článku, rozhovoru či reportáže na dané téma

-          Vydání speciální přílohy k tématu v září

-          Otištěním receptů z biopotravin

-          Zveřejněním Kalendáře akci

-          Zařazením akcí Měsíce biopotravin do vlastního Kalendáře doporučovaných akcí

-          Uzavřením mediálního partnerství s pořadatelem, otištění inzerátů na akci apod.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů