Úterý, 16. dubna 2024

V olomouckých kašnách jsou místo mincí odpadky

V olomouckých kašnách jsou místo mincí odpadky
OLOMOUC - Střepy, kelímky, ale i odpadkový koš objevují pracovníci olomoucké radnice v souboru šesti barokních kašen v centru města při jejich čištění. Podle nich turisté i obyvatelé krajského města stále častěji zaplňují jejich dna místo mincí pro štěstí nepořádkem.

Turisté a obyvatelé města zaplňují barokní památky nepořádkem

„Mince se do barokních kašen už příliš neházejí. Spíše tam nacházíme dlažební kostky či odpady. Jednou se tam objevil i celý odpadkový koš. Nacházíme tam ale i papíry, kelímky či rozbité láhve,“ řekla Ivana Slezáková z majetkoprávního odboru olomoucké radnice. Podotkla, že když někdo v okolí něco stavěl, výjimkou nebylo ani to, že si v kašnách vymývali dělníci kýbly.

Vodu v šestici barokních kašen město čistí co dva týdny. „Někdy ji musíme vyčistit i mimořádně,“ doplnila Slezáková. O nic lépe na tom není ani sedmá, nejnovější kašna v centru města nazvaná Ariónova. I tam místo mincí pracovníci technických služeb vytahují spíše odpadky. „Čistí se každé ráno a pokaždé tam nacházíme větší předměty, jako láhve či papíry. Dokonce jsme tam našli už i plné láhve šampaňského,“ uvedl šéf Technických služeb v Olomouci Miroslav Petřík. Podle něj mince do kašny házejí lidé občas také. Ve vybírání však technické služby předstihují lidé s magnety. „Jsou tam skupiny lidí vybavené magnety a vytahují je. Nám už toho moc nezbude,“ dodal s úsměvem Petřík.

Na rozdíl od olomouckých kašen si správci jeskyní v regionu nestěžují. Například pracovníci Zbrašovských aragonitových jeskyní v Teplicích nad Bečvou na Přerovsku z tamního jezírka vytahují týdně až několik stovek korun v drobných. „Jezírko, kam návštěvníci házejí mince, se nachází ve Křtitelnici. Od nepaměti se tvrdí, že mince vhozené na jeho dno přinášejí štěstí,“ řekla správkyně jeskyní Barbora Šimečková.

 

Zdroj:Olomoucký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů