Pátek, 29. března 2024

Místní politici se zapojili do jednání po povodních

Místní politici se zapojili do jednání po povodních

KROMĚŘÍŽSKO - Náhrada škod i vyjednání protipovodňových opatření jsou cíle, které chtějí co nejdříve vyjednat obce na Kroměřížsku poškozené červnovými lokálními záplavami. Jejich zastupitelé proto zahájili spektrum jednání. Osud zasažených oblastí však není lhostejný ani některým politikům. Ti se zavázali k pomoci a otevřeli jednání na půdě parlamentu a dalších důležitých institucí.

Poslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) se chystá vyjednávat na ministerstvu zemědělství. "Již jsem poslala panu náměstkovi dopis, ve kterém žádám ministerstvo o spolupráci. V současné době očekávám odpověď," řekla Šojdrová. Jde jí především o to, aby se lépe organizovala ochranná opatření, která mají zabránit další katastrofě.

Do popovodňových debat se aktivně zapojil také poslanec Josef Smýkal (ČSSD). "Pan poslanec vede jednání vícestranná," sdělil jeho asistent Marek Šindler. Podle něj už Smýkal kontaktoval Lesy České republiky, zemědělské organizace i krajský úřad. "Také jsme přeposlali záznam ze schůzky ve Zlobicích panu ministru Gandalovičovi," doplnil Šindler s tím, že očekávají brzkou reakci.

Představitelé zaplavených obcí se mezitím chystají na schůzi povodňové komise, která se má konat už zítra na kroměřížské radnici. Obce zde budou mít možnost zmínit se o svých problémech a společně pracovat na jejich řešení. Dokud se však jednání neuskuteční, žádné kroky podnikat nechtějí. "Zařídíme se teprve až podle výsledků schůzky," uvedl například starosta Pačlavic Pavel Čech.

Od středečního setkání si hodně slibuje také starostka Zlobic Romana Kozáková. "Přítomni by měli být i zástupci agrodružstev a ministerstva zemědělství. Jde o to, abychom se shodli na dalším společném postupu," vysvětlila starostka. Zlobice se domlouvají i s krajským úřadem, po kterém žádají finanční pomoc. "Jedná se zhruba o dvousettisícovou částku, která byla použita na odklízení nečistot," nastínila Kozáková. Obyvatelé Zlobic a místní části Bojanovice, kteří utrpěli újmu, už podle ní obdrželi menší finanční kompenzace od pojišťoven.

http://zlin.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů