Sobota, 20. dubna 2024

Junioři se na táboře učí, jak ochraňovat přírodu v horách

Junioři se na táboře učí, jak ochraňovat přírodu v horách

ŠPINDLERůV MLÝN - Letní  pobyt jedenácti mladých strážců právě začal ve Špindlerově Mlýně.  Stavbu stanů, přípravu jídla a další dovednosti zkoušejí účastníci letního tábora. Ten pořádá Správa Krkonošského národního parku v místním autokempu. Akce je součástí Junior Ranger Projektu. Jeho prostřednictvím se mladí lidé seznamují s činností profesionálů  v chráněném území.

Junioři si začátkem týdne užívali adrenalinu na bobové dráze, vyzkoušeli sílu a zručnost v  monkey parku. „Mohli hodnotit klady a zápory těchto zařízení. Například to, že s ohledem na koncentraci lidí u  atrakcí se snižuje návštěvnost cenných partií národního parku,“ přiblížil koordinátor Michal Skalka. Strážci se během uplynulých dnů zaměřili  na poskytování první pomoci v terénu. „Lektoři jim též vysvětlili práva a povinnosti skutečných strážců. Co smějí a nesmějí udělat při řešení porušení zákona,“ dodal mluvčí parku Radek Drahný.

Projekt Junior Ranger začal v roce 2002 pod záštitou mezinárodní organizace Europarc Federation (EF), která sdružuje chráněná území v Evropě. Pokusně ve 4 evropských národních parcích bylo vybráno 15 až 20 dětí ve věku 12 až 18 let, které po dobu projektu pracovaly jako tzv. "stínoví strážci". Hlavním cílem bylo seznámit místní mladé lidi s prací profesionálních strážců a při aktivitách založených na každodenní práci strážců jim ukázat význam chráněných území. Projekt se v podmínkách Krkonošského národního parku osvědčil a nyní je realizován pod záštitou a v režii Správy KRNAP.

Myšlenkou projektu je prostřednictvím mladých lidí, kteří se díky Junior Ranger stávají velvyslanci chráněných území mezi veřejností, zvýšit image těchto oblastí. S tím koresponduje i motto Junior rangerů: „Jednáme, abychom chránili evropské přírodní a kulturní dědictví.“

Časem se ukázalo,že projekt je použitelný v organizacích disponujících dostatečným počtem lidí  (a peněz). To je problém správ chráněných území, protože ty zaměstnávají cca do 20 pracovníků a jejich rozpočty nedovolují externí spolupráci v tomto směru. 

Pokud by jim byla ale poskytnuta vyzkoušená metodika i s pracovními listy, komentářem atd. zavedení  JRP v SCHKO by to velmi usnadnilo. Z této úvahy vycházela studentka Pedagogické fakulty University Karlovy v Praze Květa Černohlávková, která se jako pozorovatel zúčastnila celé letní části JRP v Krkonoších. Nechala si tedy zadat svoji diplomovou práci nazvanou  Junior Ranger Project pro chráněná území s podtitulem Nízkonákladová verze projektu Mladých strážců. Obeslala  Správy CHKO v Česku a zjistila jejich názor na JRP. Podílela se na přípravě a realizací JRP Follow UP 1-7 – Strážce a pobyt v přírodě, Strážce a prezentace, Strážce a komunikace, Strážce a informace, Strážce a terénní vybavení, Strážce a strážní služba, Strážce a KRNAP a poslední Strážce a rodiče Mladých strážců.  Podle něj sestavila a vyzkoušela svoji diplomovou práci. Koncem května tuto práci s výbornými oponenturami také výborně obhájila. 
 Jana Mudrová

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů