Čtvrtek, 28. března 2024

Nejteplejší voda je na Orlíku, má hodnotu jako moře u Turecka

Nejteplejší voda je na Orlíku, má hodnotu jako moře u Turecka

Do soboty si budeme užívat i nadále vysokých tropických teplot - převážně na Moravě a ve Slezsku. A jelikož spousta z vás jistě vyrazí k vodě. Zde je přehled teplot v českých vodních nádržích.

Teplota vody se pohybuje od 17 do 23 stupňů Celsia. Nejchladnější je nádrž Nechranice na západě Čech, má jen 17 stupňů Celsia, Nové Mlýny hlásí 19 st.C. a o 20 stupňů Celsia se dělí nádrže Lipno, Rozkoš, Hlučín. Máchovo jezero se chlubí příjemnými 21 stupni Celsia. Pokud máte rádi vyšší teploty, tak odborníci doporučují Orlík, kde je teplota vody na 23 stupních Celsia.

Pokud holdujete opalování, tak buďte v těchto dnech velmi opatrní. Sluníčko má stejnou sílu jako byste byli u moře na jihu Evropy. Stále je zeslabená ozonová vrstva a UV index je vysoký.

Dbejte proto na dodržování základních pravidel. Při pobytu na přímém slunci používejte ochranné prostředky jako jsou krémy s vysokým UV faktorem, sluneční brýle, pokrývku hlavy. V poledních a odpoledních hodinách se snažte nepobývat na přímém slunci a dodržujte pitný režim.

Pokud vám teplota vody v českých nádržích připadá nízká, tak věřte, že vždy může být hůře. Například Baltské moře má jen 15 až 17 stupnů Celsia, podobně je na tom moře na jihu Anglie, které má také 15 st.C. Portugalsko hlásí necelých 20 stupňů Celsia.

Ve Středomoří jsou teploty vzduchu stále přes 30 stupňů a voda je zde samozřejmě prohřátější. Na jihu Evropy se teploty vody pohybují od 23 do 26 st.Celsia.

„Nejchladnější“ voda - 22 stupňů Celsia je u Francouzské riviéry. Na západě Turecka je teplota vody 23 st.C. Nejteplejší voda je na severu Sicilie 27,5 stupně a touto hodnotu se chlubí i východní Středomoří. Když zabrousíme do mimoevropských destinací, tak Rudé moře v Egyptě hlásí až 30 st.C.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů