Pátek, 19. dubna 2024

Podzemní jezero může zastavit konflikt v Dárfúru

Podzemní jezero může zastavit konflikt v Dárfúru
Vědci oznámili, že v súdánském Dárfúru nalezli velké podzemní jezero, jehož voda by mohla pomoci zastavit tamní konflikt.

Ten je částečně vysvětlován jako střet mezi černošskými farmáři a arabskými kočovnými pastevci o ubývající přírodní zdroje, jako jsou pastviny a voda.

Vědci z univerzity v Bostonu tvrdí, že po dohodě s vládou v Chartúmu bude nyní v regionu vyvrtáno na tisíc studen.

"Většina nepokojů v Dárfúru je kvůli nedostatku vody," řekl agentuře AP geolog Farúk Baz z Bostonu. "Přístup k vodě je důležitý pro přežití uprchlíků, pomůže mírovému procesu a nutnému hospodářskému rozvoji Dárfúru," dodal.

Geologové tvrdí, že podzemní jezero má rozlohu skoro 31 tisíc kilometrů čtverečních, a je tedy velké zhruba jako severoamerické Erijské jezero. To je podle stanice BBC desáté největší na světě.

Program OSN pro životní prostředí minulý měsíc oznámil, že pokud se nezačnou řešit negativní změny v přírodním prostředí v Dárfúru, šance na mír v regionu je malá.

Podle OSN se zde v posledních 40 letech rozšířila poušť směrem na jih o sto kilometrů a území pokryté lesním porostem v Súdánu se za patnáct let zmenšilo o dvanáct procent.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů