Pátek, 19. dubna 2024

Ekologická auta by v USA výrazně snížila emise

Ekologická auta by v USA výrazně snížila emise
Kdyby američtí motoristé nyní začali hromadně jezdit v automobilech na elektrický hybridní pohon, ve Spojených státech by se do poloviny století výrazně snížily emise skleníkových plynů. Vyplývá to z výzkumu amerických nevládních organizací, jehož výsledky byly podle agentury AP zveřejněny ve čtvrtek.

Autoři studie poukazují na to, že kdyby na silnicích bylo 60 procent a více hybridních vozů, pomohlo by to snížit vypouštění škodlivých plynů do ovzduší do roku 2050 v průměru o 450 milionů tun ročně. To by se rovnalo odstranění 82 milionů osobních automobilů, což je asi jedna třetina všech vozů na amerických silnicích.


USA patří k největším znečišťovatelům ovzduší na Zemi

Autoři výzkumu jsou přesvědčeni, že pro výrazné navýšení používání automobilů s hybridním pohonem bude stačit jen sedmi- až osmiprocentní nárůst spotřeby elektřiny. To podle nich však nahradí spotřebu skoro čtyř milionů barelů ropy denně. Studie předpokládá, že při omezenějším rozšíření hybridních automobilů asi na pětinu trhu, by takové vozy mohly odstranit v průměru 198 milionů tun emisí skleníkových plynů ročně.

Hlavním problémem stále zůstává cena. Pokud by byly ekologické automobily pro kupující cenově dostupnější, znamenalo by to velký krok vpřed. Téma ekologie hýbe celým světem, zároveň se ale stává i předmětem různých ekonomických i politických hrátek. Někdy to dopadne i tak, jak napsal týdeník Ekonom.


Zavádění ekologických vozidel "naoko"
V Kalifornii vyšlo najevo, že celá flotila s velkou pompou pořízených vozů na biolíh (vládní agentury jich před rokem koupily sto) stále ještě neviděla ani kapku etanolu. Jezdí na benzin, protože v celé Kalifornii prodávají E85 u jediné veřejné pumpy. Roste podezření, že nákupem zmíněné flotily vláda zabila dvě mouchy jednou ranou, obejít výběrové řízení a vypadat ekologicky, ale o životní prostředí že nešlo.

Auto-Moto.iHNed.cz
Autor/ři: Monika Bohatová
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů