Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Společnosti Zlínská vodárenská, která provozuje vodohospodářskou infrastrukturu na Zlínsku, vzrost meziročně zisk o 7,2 milionu korun na 28,3 milionu korun. Vyplývá to z výroční zprávy uložené ve Sbírce listin. Za růstem zisku stojí mimo jiné i vyšší cena vody.

Společné projekty v oblasti obnovitelných zdrojů energie či spolupráce při výchově vztahu mladých lidí k životnímu prostředí: to jsou některá témata, ve kterých spojí Královéhradecký kraj síly se státním podnikem Lesy České republiky.
Spolupráce mezi těmito dvěma institucemi bude moci začít díky společné deklaraci, kterou včera podepsal na Krajském úřadu Královéhradeckého kraje hejtman Královéhradeckého kraje Pavel Bradík a generální ředitel státního podniku Lesy České republiky Jiří Holický. Podpis této dohody je výsledkem dlouhodobého dialogu mezi hejtmanem Královéhradeckého kraje a radním Jiřím Vamberou s vedením této významné státní společnosti.

Náměstkyně vedoucí Pekingského statistického úřadu Yu Xiuqin dnes potvrdila, že v první polovině letošního roku se kvalita ovzduší v Pekingu zlepšila.
Podle paní Yu v první polovině letošního roku po 110 dnech kvalita ovzduší v Pekingu dosáhla příznivé úrovně. Emise oxidu siřičitého se meziročně snížily o 13 procent. Kromě toho se v tomto městě nadále zvýšila efektivita využití energie a vodních zdrojů.

Značka Zara, kterou vlastní evropský módní prodejce španělský Inditex, informovala, že ve svých továrnách na výrobu oblečení začala používat ekologická paliva, větrnou energie a nízkoenergetické žárovky. Chce tím chránit životní prostředí. Značka hodlá do roku 2010 snížit spotřebu energie ve všech svých továrnách a obchodech o dvacet procent.

Ministerstvo životního prostředí uvažuje o tom, že by se plánované rozšíření systému záloh vztahovalo nejen na umělohmotné lahve, ale i na nápojové plechovky. Návrh novely zákona o obalech, která zálohy na PET lahve i plechovky umožní, chce ministerstvo vypracovat do konce letošního roku. Proti záměru MŽP se ale postavili výrobci nápojů i obchodníci, kteří tvrdí, že by kvůli rozšíření zálohového systému museli investovat několik miliard korun. To by se promítlo ve vyšších cenách nápojů.

Ministerstvo dopravy vyplatí českým lodním dopravcům maximálně 158 mil. Kč jako kompenzaci za špatné plavební podmínky na Labi v letech 2004 až 2007. Podobnou sumu má MD přichystanou i na další tři roky do roku 2010.
S nestálostí hladiny na Labi se dopravci potýkají již delší dobu. Situaci výrazně zhoršily loňské jarní povodně, které koryto řeky zanesly bahnem. Kvůli tomu nemohly loni lodě na řeku celkem 136 dní, během kterých plavební hloubka byla menší než kritických 140 cm. Kvůli nestálosti hladiny poklesla nákladní lodní přeprava do zahraničí o třetinu na 750 tis. t. Někteří rejdaři proto raději prodali nebo pronajali své lodě do zahraničí, kvůli čemuž se přepravní kapacita lodního prostoru v ČR snížila o 38 %. Na Labi tak zůstali již pouze dva velcí přepravci - Československá plavba labská a Evropská vodní doprava. Zbytek tvoří drobní rejdaři, kteří si pronajímají jednotlivé lodě. Změnu situace na Labi má přinést výstavba jezu u Děčína, proti které však protestují ekologové.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů