Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Až 150 lidí se pohybovalo v noci na sobotu na technoparty na soukromém pozemku v České Lípě - Manušicích. Obyvatelé malé osady vzdálené asi sedm kilometrů od čtyřicetitisícového města si hlídkujícím policistům stěžovali na příliš velký hluk, pořadatelé technoparty pak zeslabili zvuk na dvou postavených aparaturách. Médiím to řekla mluvčí českolipské policie Ivana Baláková.
"Příliš hlasitá hudební produkce je přestupkem a s pořadateli technoparty ho vyřídí Městský úřad v České Lípě," uvedla Baláková. Žádné jiné problémy se v Manušicích do dnešního dopoledne neobjevily a policisté kvůli nim nemuseli zasahovat.

Kde je vicepremiér, ministr životního prostředí a šéf Strany zelených Martin Bursík? Na tuto otázku nedokáže nebo nechce nikdo z jeho spolupracovníků veřejně odpovědět. Ví se pouze, že tráví dovolenou v horách ve vzdálené, nejspíš asijské zemi a vrátit se má až v půli srpna.
Schůze Sněmovny, na níž má být mimo jiné projednávána vládní reforma veřejných financí, přitom začíná už 14. srpna. "Vím jen, že je někde daleko, ale kde, to nevím. Možná v Pákistánu," řekla Právu mluvčí zelených Eva Rolečková.
Místo pobytu netušila ani vedoucí tiskového oddělení na ministerstvu Jarmila Krebsová. Ta na dotaz Práva pouze uvedla, že se má ministr vrátit v půli srpna. Bursík tak pravděpodobně o něco přetáhne vládní dovolenou. Kabinet před ní naposled zasedne příští středu - nejspíš tedy bez Bursíka.

Obyvatelé Klatovska o víkendech na houby už nechodí. Nechtějí se prodírat davy lidí. Klatovsko a Pošumaví je vyhlášeným houbařským rájem a proto je tady lidí asi nejvíc, hlavně o víkendech. I na dalších místech, například na severu Plzeňska u Úněšova nebo u Plas je situace podobná. Lesy jsou plné lidí s košíky, a to většinou plnými. Hub totiž díky teplému počasí s občasnými přeháňkami roste hodně a to i nejoblíbenějších, hřibů. Ti, kteří ale v lese hledají kromě hub i klid, jsou ale logicky zklamáni a raději si přivstanou o všedních dnech.
Hub roste hodně. Přesto houbař může z lesa odcházet nespokojený. Nebude to ale souviset s tím, že by nic nenašel. Čím dál častěji se totiž stává, že si zloději vyhlédnou auta houbařů zaparkovaná na cestách a vykradou je. Někdo z lesa také přichází s úrazem, ať už jde o podvrtnutí kotníku nebo různá zranění od větví. A to vůbec nemluvím o častých klíšťatech. Takže i v lese se vyplatí být opatrný.

Turistické a environmentální informační centrum Kladruby si Vás dovoluje srdečně pozvat na přednášku s tématem OCHRANA PŘÍRODY. Ve pátek 27.7. se bude od 18 hodin na malé scéně kulturního domu v Konstantinových Lázních diskutovat nad otázkami, proč ubývá rostlinných a živočišných druhů, jak je příroda ohrožena činností člověka, proč bychom měli přírodu chránit, jak je to s ochranou přírody ve vašem okolí.
Tyto otázky položí a odpovědi na ně se pokusí najít Eva Chvojková ve své přednášce. Mgr. Eva Chvojková je předsedkyní občanského sdružení Ametyst.
Přednáška je další z cyklu přednášek, pořádaných v rámci projektu ENVIC.
Na setkání se těší pracovníci informačního centra Kladruby
Honza Florian (777 870 202)
Martin Čechura (728 730 149)

Zaujímavý útvar v tvare budzogáňa je jedným z prírodných krás, ktorý možno nájsť na svahu vrchu Žibrid v Rajeckej doline. Ako čitateľský tip bude tento zaujímavý výtvor prírody bojovať o miesto medzi 7 divmi Slovenska.
Skalnatý útvar neobvyklých tvarov dostal názov Skalný budzogáň. Podľa legendy tu kedysi rástol Hromodub - najväčší strom na svete. Legenda tiež hovorí, že sa tak zapáčil jednému obrovi, že si z neho začal vytesávať budzogáň. Pri práci sa však miazgou zo stromu prilepil k zemi a nahnevaný zapichol budzogáň do nej so želaním, aby skamenel. Túto krásu Súľovských vrchov možno nájsť na 6 km trase náučným chodníkom z Rajeckých Teplíc.

Sarajevo 20. júla (TASR) - Zdravotnícke úrady v Bosne dnes oznámili, že ak nepoľavia horúčavy, ktoré krajinu sužujú, navrhnú vyhlásenie stavu prírodnej katastrofy.
Miestni meteorológovia však predpovedajú ďalšie zvýšenie teplôt. V Mostare vo štvrtok zaznamenali 41 stupňov Celzia, čím sa mesto na juhu Bosny stalo najhorúcejším mestom v Európe. V uliciach bola teplota ešte vyššia a na priamom slnku dosahovala takmer 50 stupňov.
Kliniky po celej krajine riešili dvojnásobok súrnych prípadov v porovnaní s normálom - išlo hlavne o úpaly, srdcové, respiračné a zažívacie problémy.
Predstavitelia mestečka Čitluk, asi 30 kilometrov južne od Mostaru, medzičasom vyhlásili stav prírodnej katastrofy po tom, čo mesto začali ohrozovať požiare v okolitých horách.
Silné požiare hlásili aj z okolia južného mesta Trebinje pri hraniciach s Chorvátskom, ako aj pri meste Banja Luka na západe krajiny. Podľa hasičov všetky požiare sú pod kontrolou.
Pri severobosnianskom meste Bosanski Šamac uhynulo päť ton rýb, väčšinou šťúk, keď teplota vody v jazere presiahla 32 stupňov Celzia, čo vyvolalo nedostatok kyslíka

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů