Čtvrtek, 28. března 2024

V republice nemáme hlukové mapy, lidé na to doplácejí

V republice nemáme hlukové mapy, lidé na to doplácejí

České úřady nestihly k 30. červnu letošního roku vypracovat strategické hlukové mapy, jak žádá evropská směrnice. "Na mapy mají navázat plány snižování hluku a další opatření, na zpoždění tak doplácejí lidé žijící ve velkých městech, u silnic a železnic," řekl Pavel Doucha z Ekologického právního servisu (EPS).
Kvůli nenaplňování směrnice z roku 2002 napomínala Evropská komise Česko už před dvěma lety. Poslala tehdy poslední písemné varování kvůli zpoždění přijetí zákona a pohrozila, že pokud Praha do dvou měsíců uspokojivě neodpoví, bude pohnána k Evropskému soudnímu dvoru. To se i stalo, později bylo stíhání nicméně zastaveno.

Na zpoždění se prý měl podílet prezident Václav Klaus, když vetoval zákon nutný k zahájení prací na mapách, ale i ministerstvo zdravotnictví, které později pochybilo při zadávání zakázek. "Ministerstvo mělo na přípravu nejméně tři čtvrtě roku," konstatoval dále Pavel Doucha.

Podle nedávného vyjádření Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) ministerstvo zdravotnictví pochybilo při zakázce na tvorbu hlukových map pro zatížené silnice. Nedodrželo při loňském tendru k zakázce za 42 milionů korun jednu ze lhůt, navíc si jedna firma stěžovala na neodborné posouzení nabídek.

Strategické hlukové mapy mají odpovědět na otázku, jak moc jsou dnes hlukem zatíženy hlavní české silnice a dálnice, okolí ruzyňského letiště a Praha a Brno. Nadměrný hluk obtěžuje asi patnáct procent Čechů. Asi osmdesátiprocentní podíl na hluku má přitom doprava.

Zakázku na tvorbu map zadalo ministerstvo zdravotnictví loni v srpnu. Kvůli průtahům však nebyly ještě letos v březnu podepsané smlouvy. Odborníci tak tvrdili, že se nepodaří mapy dokončit v plánovaném termínu. Ministerstvo ujišťovalo, že budou hotovy do konce tohoto roku.

V Evropské unii se obtěžování hlukem, a s tím spojené snížení kvality života týká asi čtvrtiny populace. Zhruba pět až patnáct procent obyvatel Unie trpí kvůli hluku poruchami spánku, sto miliónů obyvatel je zasaženo nadlimitním hlukem.
¨

Zdroj: http://www.tyden.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů