Pátek, 29. března 2024

EU se chystá řešit problém nedostatku vody

EU se chystá řešit problém nedostatku vody

EU se chystá řešit problém nedostatku vody

Vyprahlá a rozpraskaná půda – důsledek nedostatku vody

Vody je stále méně a sucha jsou stále častější. EU proto usiluje o vytvoření udržitelného celoevropského přístupu k využívání tohoto základního zdroje života.

Příchod léta vyvolal v některých částech Evropy velké problémy. Rumunsko letos zažilo nejhorší sucho za 60 let a Řecko postihla nejhorší vlna veder za posledních 110 let, při níž navíc propuklo mnoho lesních požárů. Sucho postihlo i Nizozemsko , kde v dubnu napadl jen 1 mm srážek, přestože normálně je to 44 mm.

Nedostatek vody a období sucha  jsou v Evropě stále častějším jevem. Podle údajů EU  došlo v posledních třech desetiletích k výraznému rozšíření území EU a zvýšení počtu obyvatel postižených obdobím sucha (z 6 % na 13 %), což evropské hospodářství stálo nejméně 100 miliard eur.

Současný vývoj naznačuje, že nedostatek vody bude v Evropě stále běžnější. Jedno z největších období sucha bylo zaznamenáno v roce 2003, postihlo přes 100 milionů lidí a přibližně třetinu rozlohy EU a způsobilo škody ve výši 8,7 miliard eur.

Evropská komise se již mnoho let zabývá projekty souvisejícími s vodou, například projektem WISE  zahájeným v roce 2002. Tyto programy jsou zaměřeny i na kvalitu vody a na dopady sucha nejen na pitnou vodu, ale i na zemědělství, lesnictví a vodní dopravní sítě. S cílem řešit tyto rostoucí problémy Komise navrhla řadu alternativ ních řešení a vyzvala k širší diskusi o tom, jak v rámci EU podporovat přechod k účinnějšímu využívání vody a k šetření vodou. 

Jedním z nejvýznamnějších opatření je cena vody – zásada „uživatel platí “. Cenová politika by se měla stát pravidlem, a proto je zapotřebí zavést povinné měření spotřeby vody. Rovněž je zapotřebí podporovat účinné využívání vody, jelikož jím lze dosáhnout velkých úspor vody v celé EU – odhaduje se, že asi 20 % vody je spotřebováno zbytečně, některé odhady dokonce uvádějí 40 %. Jako první krok byla navržena podpora instalace zařízení šetřících vodu do vodovodních kohoutků, sprchových hlavic a toalet. To je totiž velmi jednoduché.

Komise nedávno konstatovala, že situace v oblasti vodohospodářství se bude v Evropě i nadále zhoršovat, pokud teploty porostou a nebude-li přijata žádná jasná strategie. Tvorba polity by proto měla být založena především na šetření vodou.

ZDROJ: EU

 


Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů