Sobota, 20. dubna 2024

Senát schválil novelu zákona o posuzování vlivů na životní prostředí

Senát schválil novelu zákona o posuzování vlivů na životní prostředí

Senát Parlamentu ČR v minulých dnech schválil návrh zákona, kterým se mění zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzování vlivů na životní prostředí), ve znění pozdějších předpisů. 

Schválený návrh zákona je již několikátou novelou zákona o posuzování vlivů na životní prostředí, který je účinný od 1. ledna 2002.
Hlavním důvodem změny platného znění zákona zastupitelstvem Středočeského kraje je zjednodušení postupů při posuzování vlivů záměrů na životní prostředí.

Návrh počítá s tím, že tzv. podlimitní záměry (záměry, které nedosahují prahových hodnot stanovených v příloze č. 1 k zákonu) již nebudou obligatorně podléhat zjišťovacímu řízení, ale stane se tak pouze v případě, že tak rozhodne příslušný správní úřad.
Návrh této změny by podle názoru předkladatele měl částečně eliminovat nárůst počtu záměrů podléhajících posuzování vlivů na životní prostředí a tím snížit administrativní náročnost celého procesu.

Zákon by měl dále posoudit prezident republiky.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů