Pátek, 29. března 2024

Kosmonauti vyhodili odpad z ISS do vesmíru

Kosmonauti vyhodili odpad z ISS do vesmíru

Dvojice astronautů z Mezinárodní vesmírné stanice strávila téměř osm hodin ve volném prostoru. Američana Clayton Anderson a jeho ruský kolega Fjodor Jurčichin vypustili do kosmu zařízení, která už na orbitálním komplexu nejsou zapotřebí. Podle amerického NASA shoří v zemské atmosféře.

Kosmonauti opustili ISS krátce před 12:30 SELČ. Anderson výstup absolvoval upevněn na robotické paži a "vyhazoval" přebytečné součásti stanice co nejdál od komplexu, aby ho při budoucích průletech nepoškodily.

Na oběžné dráze tak mimo jiné skončila více než 600 kilogramů těžká nádrž na čpavek od původního chladícího zařízení ISS. NASA plánovala, že tento kontejner zhruba o velikosti ledničky odveze ze stanice jeden z raketoplánů.

Kvůli nutnosti dokončit stavbu komplexu do roku 2010, než skončí životnost amerických vesmírných plavidel, se však v plném itineráři letů na jeho dopravu zpět na Zemi nenašlo místo.

Vedoucí činitelé NASA proto rozhodli odhodit "odpad" do volného prostoru. Podle jejich odhadů by kolem Země měl kroužit asi deset nebo jedenáct měsíců, než klesne do atmosféry, v níž z větší části shoří.

Zatímco Anderson pracoval na 17 metrů dlouhém rameni, Jurčichin zbavoval kosmického odpadu kotvící zařízení, a připravoval ho tak na přílet raketoplánu Endeavour. Jeho start z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě je naplánován na 7. srpna.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů