Úterý, 23. dubna 2024

Horskou chatu na Šeráku musí zavřít kvůli vypouštění odpadů

Horskou chatu na Šeráku musí zavřít kvůli vypouštění odpadů

Turisté navštěvující Jeseníky zřejmě už v lednu přijdou o posezení nebo noclehy v jedné z nejhezčích horských chat v Jeseníkách. Vyhlášená Chata Jiřího na Šeráku se podle všeho promění v uzavřený skanzen, který časem zchátrá. Majitel Adolf Bořuta nemůže vyhovět nové legislativě ohledně vypouštění odpadních vod.

Čističku sice má, ale vyčištěnou vodu vypouští do terénu, což legislativa od 1. ledna 2008 neumožňuje. Informuje o tom dnes sředomoravské vydání Mladé fronty Dnes.

Majitel má pouze dvě řešení - buď bude vypouštět vodu do potoka nebo řeky nebo musí postavit kanalizaci, která vodu do potoka nebo řeky odvede. "Jsme ve výšce přes 1300 metrů nad mořem, takže logicky tu žádná řeka ani potok není.

A kdybychom měli stavět kanalizaci, tak jsou to kilometry potrubí, často ve skále," řekl deníku Bořuta. Řešení proto vidí jediné. "Výjimku jsem nedostal a stavět kanalizaci ve skalách by se mi nevyplatilo. Nejjednodušší bude chatu zavřít, protože odmítám platit pokuty za nedodržení zákona," doplnil.

Nechápe, proč se legislativa změnila. "Já jsem před lety pořídil nákladnou čističku, abych vyhověl přísným normám v chráněné krajinné oblasti. Čištění odpadních vod je rovněž velmi nákladné. Voda tady vytéká do písků, kde se ještě filtruje.

Pořád sem chodí kontroly a nikdy nezjistily žádné znečištění. Takže nechápu, proč vyčištěná voda musí téct do potoka nebo do řeky a nemůže jít volně do terénu," řekl listu majitel horské chaty.

V podobné situace se ocitl i další majitel horské chaty v Jeseníkách. Pochopení s nimi mají ochranáři ze Správy Chráněné krajinné oblasti Jeseníky. "Je s tím velký problém. Rozkopávat chráněné území kvůli kanalizacím od horských chat nevidím jako šťastné.

Byl by to velký zásah do cenného území. A způsobilo by to víc škody než užitku," cituje list šéfa jesenických ochranářů Jana Halfara. Předpisy odsuzuje také šéf Sdružení cestovního ruchu Jeseníky Zdeněk Zerzáň.
Kromě Jeseníků se podobný problém týká také Beskyd. Tradičních turistických chat jsou tam více než dvě desítky.

http://www.nova.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů