Čtvrtek, 28. března 2024

Co dělat se šumavskými lesy?

Co dělat se šumavskými lesy?
Hnutí Duha spolu s dobrovolníky a správci šumavského národního parku zřídilo u pramene Vltavy informační stánek o šumavských pralesích. Během letních prázdnin a poté až do 15. září se tam turisté a návštěvníci Šumavy seznámí například s usycháním stovky let starých oslabených smrků. Zároveň se mohou zapojit do ankety, zda nad pramenem Vltavy, v nejpřísněji chráněné zóně parku se zbytkem horského smrkového pralesa, kácet kvůli kůrovci odumírající stromy.

Správa NP Šumava nechá v některých místech stromy napadené kůrovcem ležet, než aby je vykácela a vytvořila holou pláň. Jedním z lesních porostů, kterých se to týká, je tři sta let starý smrkový prales nad pramenem Vltavy. Právě na toto místo se ekologové z Duhy zaměřili. Lidé se ke stánku dostanou po modré turistické značce, asi šest kilometrů od Kvildy. Turisté se tu mohou dozvědět více o přírodních proměnách pralesů na Šumavě. Už po tisíciletí k nim patří i občasné usychání části smrků. Kolemjdoucí na stánku dostanou na výběr z několika čerstvě vydaných informačních publikací. Střídají se zde dobrovolníci z Duhy se studenty Jihočeské univerzity, kteří jsou v národním parku na odborné praxi.

Návštěvníci Šumavy mohou v orientační anketě vyjádřit svůj názor, jak by se měli správci národního parku zachovat, zda proti kůrovci zasáhnout a napadené stromy pokácet, aby se lýkožrout nešířil do okolí. Někteří regionální politici se obávají, že suché stromy budou návštěvníky Šumavy odrazovat, čímž klesnou příjmy místních obcí. Lidé procházející kolem pramenu Vltavy proto mohou hlasovat, kterému osudu místního lesa by dali přednost. Anketa je anonymní a její výsledky předají aktivisté z Duhy správcům parku, ministerstvu životního prostředí a Jihočeskému kraji.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů