Čtvrtek, 18. dubna 2024

Inspekce dala pokutu sedm mil. Kč za nelegální dovoz odpadu

Inspekce dala pokutu sedm mil. Kč za nelegální dovoz odpadu
Jeden z hlavních organizátorů nelegálního dovozu odpadu z Německa, společnost MTR Kladno, dostala pokutu téměř sedm milionů korun. Informoval o tom server Aktualne.cz. Jde o druhou nejvyšší sankci, kterou Česká inspekce životního prostředí za dovoz odpadů uložila. Vyšší pokutu, deset milionů korun, dostala pouze společnost Bau 24.

Společnost MTR Kladno, kterou podle výpisu z obchodního rejstříku vlastní němečtí podnikatelé, patřila mezi největší zprostředkovatele dovozu většiny odpadu z Německa, uvedl server. Ve spolupráci s německou firmou Günter Oertel údajně dodala do České Lípy 2000 tun, na skládky Jirkov 5500 tun, Tušimice 6500 tun a do sběrného dvora Postoloprty 1500 tun odpadu.

Inspekce firmě udělila celkem tři pokuty, napsal Aktualne.cz. Nejvyšší, přes pět milionů korun, dostala prý za to, že od července 2005 do ledna 2006 dovezla do Jirkova a Tušimic zhruba 12.000 tun odpadu z Německa. Další statisícové pokuty musí firma zaplatit, protože skladovala odpady bez povolení a předala je také podnikatelům, kteří neměli potřebná povolení.

Pokuty pro kladenskou společnost jsou zřejmě již pravomocné. Mluvčí inspekce Ivana Awwadová serveru Aktualne.cz sdělila, že pravomocná je také pokuta 1,5 milionu korun pro společnost Top Rapax, která skladovala odpady z Německa a neměla přitom potřebná povolení. Zahájeno podle ní bylo i 25 správních řízení.

Nejvyšší pokutu zatím v souvislosti s nelegálním dovozem odpadu dostala firma Bau24, která navezla asi 4000 tun odpadu na skládku v Libčevsi na Lounsku. Návrat odpadu z této skládky zpět do Německa se loni podařilo vyjednat ministerstvu životního prostředí (MŽV). Odvoz zaplatili Němci. Zpět se vrátilo 750 tun, což byla zhruba polovina množství, které zde zbylo po třech požárech.

Celkem byly kvůli dovozu odpadu z Německa už uděleny sankce 30 milionů korun. Podle inspekce se ale pokuty velmi těžko vymáhají. Většina firem totiž skončila v konkurzu, což je i případ společnosti Bau24.

Lounská státní zástupkyně Zdeňka Benešová na konci června už obžalovala i prvních 15 řidičů, kteří dováželi nelegální odpad z Německa. Muži čelí obžalobě z porušování předpisů o oběhu zboží s cizinou, hrozí jim až pět let vězení.

Většina z 30.000 tun německého komunálního odpadu, který byl nelegálně dovezen do České republiky, navíc s největší pravděpodobností už zůstane v Česku. Němci si z Česka odvezli zatím přes 2500 tun odpadků a ministerstvo hodlá v budoucnu jednat o dalších 2000 až 3000 tunách.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů