Pátek, 19. dubna 2024

Nové knihy - Voda a kámen v zahradě

Práce s kameny a vodou je umělecký proces, který nelze realizovat rychle a polovičatě vlastními silami.
Nové knihy - Voda a kámen v zahradě
Kouzlo kamene a vody
Umělec ví, jak je důležité věnovat čas ustálení počáteční představy; umělci se v tomto stadiu neubírají zkratkami a nešetří náklady. Jednoduchost je jedním z klíčových pravidel úspěchu dobrého návrhu a důležitá je i jeho smělost.

Proto se seznamte se všemi dosažitelnými druhy přírodních materiálů a vybírejte, dokud si nebudete svým počátečním návrhem zcela jisti. Může to znamenat, že svůj rozpočet zatížíte velkými výdaji na vybavení, které vám umožní používat větší kameny. Na nepřístupných místech lze někdy najít velké kameny, které tam zůstaly po stavbách a terénních úpravách. Pokud se vám je podaří dopravit na zahradu, kultivátorem pro každý kámen vyhlubte jámu a usaďte jej. Existuje několik způsobů uspořádání zahrnujících několik velkých kamenů, které nebudou o nic účinnější než větší počet menších kamenů stejné velikosti a tvaru. Přitom neplatí, že se veliké kameny hodí jen do velké zahrady: jediný veliký kámen v jezírku nebo v jeho blízkosti může mít na malém prostoru ohromný účinek.

Voda a kámen v zahraděNesejde na tom, jak je vodní prvek velký či malý, důležité je promyslet výběr každého kamene, to, jak se hodí ke svým sousedům, způsob nasměrování jeho čelní stěny, hloubku jeho ponoření do země a také je třeba rozhodnout, kterou stranu umístit nahoru. Když tohle trápení nepodstoupíte, může se stát, že nevynikne krása každého kamene a že bude jejich základní kombinace vypadat nekoordinovaně a nepřirozeně. Z tohoto důvodu je někdy snazší vzdát se snah o spojení vody a kamene ve prospěch vodního prvku, který může osadit zahradník nebo to lze zvládnout i vlastními silami. Odměny za vytvoření pěkné zahrady s vodou a kameny jsou však tak úžasné, že vyváží jakékoli problémy, které jejich výstavba případně způsobí.

Při vytváření krajinných prvků z vody a kamenů je nezbytné správně ohodnotit přirozenou krajinu a na praktické úrovni mít nějakou pomoc při zvedání velkých kamenů. Každé přírodní kamenité jezírko, potok, řeka nebo jezírko mají svou vlastní krásu a každý člověk je bude interpretovat jinak. V ideálním případě by měl plán odrážet vaši osobnost, takže při plánování bude hrát roli řada věcí. Když už jsou kameny na svých místech a je zavedena voda, musí být člověk hodně statečný, aby to všechno znovu rozebral a provedl potřebné úpravy. Tato příručka vás seznámí se vším, co je třeba vědět při budování „vodní“ zahrady. Obsahuje mnoho rad pro plánování a výsadbu. Seznámí vás se studiemi zahrad, v nichž se uplatňují kameny, fontány, jezírka a potoky.

Autor: Peter Robinson
Brož., 264 str.,168 x 220 mm
Cena: 299 Kč, vyd. 30. 10. 06
ISBN 80-7352-371-X
EAN 978-80-7352-371-8
Nakladatelství Svojtka & Co. s.r.o.
Soběslavská 40, 130 00 Praha 3
www.svojtka.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů