Úterý, 23. dubna 2024

Ekologický pevný disk má ušetřit 200 Kč ročně na energiiích

Ekologický pevný disk má ušetřit 200 Kč ročně na energiiích

Společnost Western Digital se snaží zaujmout uživatele osobních počítačů novými pevnými disky s technologií GreenPower. Systém údajně snižuje spotřebu HDD až o 40 procent. Díky tomu lze ušetřit přibližně 200 korun ročně na nákladech za energii spotřebovanou "zeleným" diskem, tvrdí jeho výrobce.

Western Digital je nejen přesvědčen o energetické nenáročnosti svých pevných disků, firma také tvrdí, že její produkty vynikají v nízkých provozních teplotách a malém produkovaném hluku.

"Energetická úspora GP (GreenPower) pevných disků je rovna redukci emisí oxidu uhličitého o 60 kilogramů za rok. Takové množství CO2vyprodukuje automobil provozovaný 14 dnů," uvedli zástupci firmy.

Řada GreenPower disků od Western Digital se dostane na trh ještě toto léto. Její součástí budou 3,5" modely pro stolní počítače s kapacitami od 320 GB do 1 TB.

GreenPower disk dělají tři technologie

Z technologií, které WD použil k omezení spotřeby pevných disků, jmenujme systémy IntelliPower, IntelliPark a IntelliSeek.

Prvně jmenovaná optimalizuje rychlost otáčení ploten, přenosové rychlosti a využívání rychlé vyrovnávací paměti disku tak, aby nedocházelo k výkonovým ztrátám, avšak aby jednotka nespotřebovávala příliš mnoho energie - například zbytečně velkou rychlostí servomotorků. IntelliPower proto drží otáčky ploten v rozmezí od 5400 do 7200 za minutu.

IntelliPark se snaží snižovat spotřebu disku vypínáním čtecích hlaviček v době, kdy disk zrovna nepracuje. Podle W rovněž přispívá k omezení aerodynamického odporu v disku. IntelliPark doprovází technologie IntelliSeek, která má za úkol držet hluk a vibrace disky spolu s přístupovými dobami k datům v ideálních hodnotách. 

Novinky

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů