Pátek, 29. března 2024

ŽDB Group spolu s radnicí města poskytuje lidem z Bohumína a okolí analýzu odpadních vod

ŽDB Group spolu s radnicí města poskytuje lidem z Bohumína a okolí analýzu odpadních vod

BOHUMÍN - Společnost ŽDB Group, jenž je součástí finanční skupiny KKCG, začala s bohumínskou radnicí poskytovat zcela novou službu. Pro lidi z Bohumína a okolí ŽDB Group v těchto dnech začaly provádět analýzu odpadních vod. Podle zákona jsou nyní občané povinni podat žádost o povolení k vypouštění odpadních vod, informovat o stavu svých studní, vrtů, žump, septiků a trativodů. Vodoprávní úřad poté fyzickým osobám s povolením vydá i požadavek na pravidelné předkládání protokolu o analýze odpadních vod.

"Odběr vody přizpůsobíme časovým možnostem občanů. Po jejich zavolání, případně e-mailovém spojením, provedeme odběr do tří dnů a výsledky obdrží zhruba do týdne. Cena za celý rozbor odpadní vody včetně našeho příjezdu je do 500 korun. Lidé si mohou rozbor vody objednat přímo na radnici nebo u nás ve firmě, přičemž kontakty jsou na webových stránkách města i společnosti ŽDB Group," říká vedoucí Chemické a ekologické laboratoře firmy Dagmar Bezděková.

Pro potřeby příslušných úřadů je třeba mít odběry vod a analytické zkoušky akreditovány. Oddělení Chemické a ekologické laboratoře společnosti ŽDB Group příslušnou akreditaci má od roku 1999, takže již více než osm let provádí rozbory povrchových, odpadních, pitných vod nejen pro ŽDB Group, ale i pro další firmy z okolí. "Od roku 2004 děláme rozbory vod i pro občany města. Ročně tak provedeme celkem okolo 5000 odběrů, když pro externí firmy je to zhruba čtvrtina. Pro soukromé osoby jsme dosud dělali ročně 50 až 100 vzorků," uvádí Dagmar Bezděková.

Pokud lidi využívají vodu například ze studně, tak nehledě na to, kdy byla postavena, musí mít platné povolení k odběru vody. "Rozsah analýz vod úřad zpravidla nestanovuje, ale souvisí s předpokládaným záměrem využití vody. Požadavky kontrolních úřadů na rozbory ke kolaudaci, k povolení k vypouštění odpadních vod, kontroly vod ve studních a podobně jsou zpravidla dány legislativou," dodává vedoucí laboratoře.


Autor / zdroj: Ing. Tomáš Želazko
http://morava24.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů