Úterý, 16. dubna 2024

FILMOVÍ SIMPSONOVI: EKOLOGIE A RODINNÉ PROBLÉMY

FILMOVÍ SIMPSONOVI: EKOLOGIE A RODINNÉ PROBLÉMY
Snímek Simsonovi ve filmu vyvolával různé dohady. Tvůrci obsah tajili a měnili do poslední chvíle a do médií nechali záměrně pronikat jen nezřetelné náznaky. V nich se vše točilo kolem nejhoršího Homerova průšvihu a toho, jestli se Bart opravdu poprvé objeví v celé své kráse. Konečně se dozvíme, jak to je doopravdy, celovečerní film o žluté rodince vstupuje do kin.

Homer si pořídil prasátko, kterému projevuje víc náklonnosti než vlastnímu synovi. Kam ale s čuníkovými výkaly? Dřevěné silo už přetéká a na povolenou skládku daleko, není tedy nic jednoduššího, než hodit odpad do jezera. To je ale bohužel v současné době tím nejšpinavějším v celých Spojených státech a Homerův odpad je poslední kapkou, která způsobí největší ekologickou katastrofu, jakou kdy Springfield zažil. Situaci začne řešit dokonce sám americký prezident Arnold Schwarzenegger s pomocí šéfa Úřadu pro ochranu životního prostředí Russe Cargilla. Na městě tak přistane obrovský skleněný poklop, který má zabránit tomu, aby se škodliviny dostaly ven.

Tentokrát to není jen Marge, kdo je na svého manžela naštvaná, protože ji zase neposlouchal, ale celý Springfield, na který Homer svou hloupostí uvalil nedobrovolné vězení. Není se jim co divit, že chystají lynč. Simpsonovic rodince se nakonec podaří utéct. Úkryt najdou na Aljašce, kde by mohli klidně žít šťastně až do smrti, kdyby se nedozvěděli, že jejich rodné město se chystá vláda vyhodit do povětří. Po rodinné hádce se Marge s dětmi rozhodne městu pomoci a odjede. Homer tak musí zachránit nejen Springfield, ale i své nejbližší.

Seriál Simpsonovi se na obrazovkách po celém světě objevuje už dvacet let. Má za sebou osmnáct sérií a čtyři sta dílů. Neexistuje snad nikdo, kdo má doma televizi a nezná je. Matt Groening, autor příběhů o potrhlé žluté rodince, které se kvůli neschopnosti živitele rodiny nevyhne snad žádný malér, a celá řada jeho kolegů spolutvůrců v čele s režisérem Davidem Silvermanem čekal nesnadný úkol. Vymyslet příběh, který vychází z podstaty seriálu a který přežije hodinu a půl dlouhou stopáž, chce velkou odvahu.

Simpsonovi ve filmu mají vše, co k nim patří. Oplývají ironií a vtipnými skrytými i natvrdo vyjevenými narážkami. Homerovy eskapády tentokrát vyvrcholí rodinnými potížemi, kdy Bart dává přednost výletům s otravným sousedem Nedem Flendersem, a hlavně ekologickou katastrofou. Snímek tak opět nenásilnou formou představuje i ožehavé globální problémy a politické reakce na jejich existenci.

Jestliže televiznímu seriálu v posledních sezónách docházel dech a vtipy se hledaly stále hůř, na plátně se tvůrčí tým překonal. Všeho je ve filmu víc – postav, vtipů, objevují se i vedlejší dějové linie: třeba Lízino milostné vzplanutí. Každý z členů rodiny tu dostane větší prostor.

Filmové zpracování rozhodně nezklame. Pravděpodobně si většinu příhod kvůli jejich množství nebudete po odchodu ze sálu zřetelně pamatovat (tedy až na Spider-vepře, který vám dlouho bude znít v uších). To ale vůbec nevadí, protože budete naplněni hřejivým pocitem, že jste se v kině skoro celou dobu smáli a že to opravdu nebyly vyhozené peníze.
 
 
Hana Rojková
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů