Sobota, 20. dubna 2024

Poštovna na Sněžce: unikát nebo rána pro přírodu?

Poštovna na Sněžce: unikát nebo rána pro přírodu?

KRKONOŠE - Skleněná poštovna, která vzniká na vrcholu nejvyšší české hory, se už brzy otevře veřejnosti. Slavnostní páska bude přestřižena 10. srpna. Netradiční vzhled nové poštovny pobuřuje příznivce přírodního stylu. Vyznavači pokrokových staveb jsou ale spokojení.

Původní boudu, která na vrcholu Sněžky stála 135 let, nahradil objekt sestavený z dvaceti tisíc kusů dřevěných, ocelových a skleněných dílů. Dřevěné díly jsou zpevněné ocelovými táhly se skleněnými tabulemi. Návrh pochází z pera architektů Martina Rajniše a Patrika Hoffmana.

Poštovna turistům nabídne veškeré informace o Sněžce, občerstvení nebo razítko stvrzující jejich návštěvu nejvyšší české hory. Názory lidí na vznikající skleněnou stavbu se zásadně rozcházejí. Někteří by dali přednost budově, která by více zapadala do panoramatu Krkonoš, jiní vítají originalitu její architektury.

„Stará bouda již byla v tak havarijním stavu, že její zbourání přišlo za pět minut dvanáct. Současná podoba stavby se mi ale nelíbí. Taková futuristická stavba by se hodila spíše do města, ale rozhodně ne na vrchol naší nejvyšší hory. Její tvar mi připomíná staveniště obytného kontejneru,“ řekl jeden z častých návštěvníků hor Jakub Strnad.

„Poštovna musela být koncipována tak, aby odolala extrémním podmínkám, které na Sněžce panují. Aby nebyla zdecimována prudkým větrem, stojí na deseti patkách, takže ji vítr podfukuje. Tato varianta je snadno rozmontovatelná a na Sněžce bude stát 30 let,“ řekl mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný.

Správa KRNAP od návrhu poštovny požadovala především šetrnost k přírodě, ale také atraktivnost. Právě s moderním vzhledem stavby se ale někteří obyvatelé Pece pod Sněžkou nechtějí smířit. „Předpokládal jsem, že nová stavba bude podobná původní boudě. Skleněnou konstrukci propletenou dráty jsem ale skutečně nečekal. Na Sněžku lidé chodí kvůli fascinujícímu výhledu na naši krajinu. Je to náš přírodní klenot a tato stavba se na ní vyjímá asi tak jako pěst na oko,“ uvedl Jiří Horák z Pece pod Sněžkou.

„Když se na Sněžce postavila úplně první stavba, lidé se také bouřili. Pro někoho je těžké smířit se s tím, jak se naše prostředí s pokrokem mění,“ reaguje Drahný.
 Veronika Hošková

http://www.denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů