Pátek, 19. dubna 2024

EU chce, aby se zlevnily šetrné zářivky

EU chce, aby se zlevnily šetrné zářivky
Fluorescentní zářivky, šetrné k peněžence občanů i životnímu prostředí, by po celé Evropě mohly být brzo až o dvě třetiny levnější. Evropská komise chce totiž zrušit cla, která se platí na jejich dovoz z Asie.

Včera měli tento krok v Bruselu posvětit zástupci členských zemí. Ostrá debata trvala řadu hodin.

Několik zemí EU v čele s Německem totiž tvrdí, že odstranění antidumpingových cel na výbojky poškodí jejich výrobce. Nakonec většina zemí včetně Česka souhlasila. Formální verdikt ale z Bruselu přijde zřejmě až v září.

Rozhodnutí se sice týká zejména obchodní politiky a antidumpingových tarifů, ale komise na ně tlačí i proto, že uvedený trend zapadá do její snahy motivovat Evropany k ekologickému chování ekonomickými nástroji.

"Odstranění cel na zářivky není formálně spojeno s politikou ochrany životního prostředí," říká Peter Power, mluvčí eurokomisaře pro obchod Petera Mandelsona. "Ale my o to usilujeme i proto, abychom podpořili jejich širší používání."

Souboj výrobců

Právě úsporné zářivky by za pár let měly být ve svítidlech po celé EU místo klasických žárovek. Shodli se na tom lídři členských zemí na březnovém summitu v Bruselu.

Podle Němců, kteří tehdy unii předsedali a tento bod na summitu prosadili, může díky zářivkám snížit unie své emise skleníkových plynů o několik desítek milionů tun ročně. Tedy zhruba o tolik, kolik vypustí za rok do vzduchu průměrně velký stát.

Zářivky totiž mají mnohem delší životnost a oproti žárovkám ušetří až 80 procent elektřiny. Proto jsou v celé Evropě včetně Česka stále populárnější. Stále jsou ale až pětadvacetkrát dražší než běžné žárovky.

Je to rovněž kvůli tomu, že na dovoz zářivek z Asie se platí clo ve výši až 66,1 procenta.

Clo na dovoz z Číny zavedla Evropská unie v roce 2001, protože zjistila, že se zářivky dovážejí do Evropy za nižší než výrobní ceny.

Před dvěma lety uvedené opatření rozšířila i na dovoz z Filipín, Pákistánu a Vietnamu. Cla ale zasáhla hlavně evropské firmy - jak nizozemský Philips, tak i německý Osram mají část výroby v Číně.

Nyní ale komise zjistila, že pro prodloužení antidumpingových opatření už nejsou splněny podmínky. Potěšila tím Philips, který vyrábí v Asii mnohem více komponentů než jiní.

Naopak Osram, součást německého gigantu Siemens, ostře lobbuje za zachování tarifů. "Je to otázka konkurenčního boje mezi dvěma evropskými firmami," říká Power. "Osram chce cla ponechat, protože Philipsu škodí proporcionálně víc."

Také česká pobočka německé firmy, Osram Bruntál, je proti odstranění tarifů. Česká vláda však s tímto krokem souhlasí, stejně jako s celou reformou nástrojů na ochranu obchodu, kterou navrhuje Mandelson.

"Česko vyjadřuje podporu návrhu komise. Naše pozice je zcela v souladu s obecnou strategií liberální obchodní politiky," sdělila Adriana Rajmová z tiskového oddělení ministerstva průmyslu a obchodu.

Sporná reforma

Souboj o zářivky sotva skončil, ale na obzoru se už rýsují další. Mandelson totiž chce zreformovat celou antidumpingovou politiku unie. A přitom prosadit zrušení cel a jiných omezení, nebo aspoň jejich snížení, na dovoz široké škály ekologického zboží - od technologií na výrobu čisté energie přes biopaliva až po úsporné ledničky.

Jenže právě taková dohoda je součástí rozhovorů o liberalizaci obchodu v rámci Světové obchodní organizace (WTO), které se nedaří uzavřít. Mandelson proto psal na přelomu roku šéfovi WTO Pascalu Lamymu, že této části rozhovorů je potřeba dát prioritu.

Česko jednání podporuje, ale různá ministerstva se na ně dívají jinak. Ministerstvo průmyslu je pro. Resort zemědělství je zdrženlivější. "Máme zájem spíš hájit vnitřní trh EU a podporovat odbyt svých výrobků než ulehčovat vstup výrobků ze třetích zemi," říká Petr Habáň z ministerstva.


Jak chce EU pomoci Evropanům šetřit

Snížením nebo odstraněním dovozních cel na ekologické výrobky (např. technologie výroby čisté energie). To ale závisí na dohodě o světovém obchodu v rámci WTO.
Přispět má i odstranění některých antidumpingových cel, například na úsporné zářivky
Přesunutím vybraných ekologických výrobků do nižší sazby DPH. Navrhuje to britský premiér Brown a francouzský prezident Sarkozy.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů