Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

KARVINSKO – Návrh vybudovat krajské integrované centrum využívání komunálního odpadu zazněl v plánu Moravskoslezského kraje už v roce 2004. Nyní se jeho realizace opět o krůček přiblížila. Záměr postavit jej na území bývalého Dolu Barbora v Karviné-Dolech se u občanů nesetkal s jednoznačným souhlasem. Přes značné protesty jej ale magistrát podpořil.
Neznamená to však, že spalovna, která by měla zpracovávat odpad z celého kraje, na Barboře skutečně vznikne. Na hejtmanství se v současné době uvažuje asi o devíti variantách a ani tento počet není podle tiskové mluvčí Terezy Hlaváčové konečný.
Při definitivním výběru bude brán zřetel na technické podmínky. Tato kritéria posilují možnost, že bude vybrána Barbora. Znečištění ovzduší je na Karvinsku vysoké a spalovna by mohla situaci ještě zhoršit. To by mělo vést k rozhodnutí pro jinou lokalitu.

Třicetimilionová samosprávní oblast města Čchung-čching trpí již od 16. července přívalovými dešti. Dodnes zde úřady oznámily 42 obětí na životech a 12 nezvěstných, avšak skutečná čísla mohou být vyšší. Místní infrastruktura, dodávky vody, elektřiny a telekomunikační služby byly vážně poškozeny. Celkové škody se odhadují na nejméně 340 milionů dolarů (cca 7 mld. korun).
Podle místních zničila voda všechno od dobytku, přes pole až k domům. Státní úřady však nikoho neposlaly, aby škody stanovil. V telefonním rozhovoru s NTDTV místní zastupitelstvo přiznalo, že podrobnosti o povodni nevědí a pracují jen na rekonstrukci.
Místní lidé uvedli, že jsou nesmírně zklamaní nulovou odezvou a podporou úředníků. Se škodami si musejí poradit sami.

Až do konce loňského roku Čína založila kolem 2400 přírodních rezervací, rozloha těchto rezervací zaujímá 15% rozlohy celého čínského území.
Čínské přírodní rezervace se sestávají z 9 druhů, např. rezervací pro ochranu lesů, prérií, mokřin, moří, pouští, divokých zvířat, divokých rostlin, geologických jevů a paleontologických nálezů.
Úředník čínského hlavního státního úřadu pro ochranu životního prostředí konstatoval, že tento úřad bude nadále ekonomickými, společenskými, politickými a technickými opatřeními bránit tomu, aby člověk nedevastovat přírodní rezervace, bude chránit ekologický systém v přírodních rezervacích.

Nejvyšší představitelé Francie a Británie - prezident Nicolas Sarkozy a premiér Gordon Brown - se rozhodli sblížit pozice obou zemí: budou se proto pravidelně scházet, především před významnými evropskými summity.
Oba politici se spolu před týdnem setkali, poprvé po nedávném nástupu k moci. Kromě vývoje v Africe také jednali o globálním oteplování.

BOHUMÍN - Městští policisté v Bohumíně řešili počátkem prázdnin kuriózní případ. V Šunychlu poblíž Kališova jezera nachytali při založení černé skládky ženu, která sem vyhodila části starého nábytku, pět automobilových pneumatik a značné množství domovního odpadu.
„Během vyšetřování jsme zjistili, že žena bydlí na Studentské ulici v Novém Bohumíně. Přesto jí nebylo za těžko zajet s odpadem až do rekreační oblasti v Šunychlu, i když jen 300 metrů od jejího domova je sběrný dvůr. Případ jsme postoupili právnímu odboru městského úřadu,“ informoval o události ředitel Městské policie v Bohumíně Karel Vach.

V Liblíně na Rokycansku už vyschly kvůli horku kohoutky. V regionu proto vzniknou nové sondy, které pomohou situaci lépe sledovat.
Zásoby podzemní vody na některých místech kraje se ztenčují. Region proto provrtají desítky nových hlubinných vrtů. S jejich pomocí budou odborníci sledovat, jestli hladina neklesá. Problémy s nedostatkem vody bývají hlavně v létě, například při napouštění bazénů. Špatná situace je v současné době podle Mladé fronty Dnes v Trhanově a Chodově na Domažlicku, velké potíže mají v Liblíně nebo Bujesilech na Rokycansku. Do Liblína musí dokonce vozit vodu cisterny.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů