Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Náměstek čínského ministerstva stavebnictví Chou Baoxing dnes na tiskové konferenci v Pekingu uvedl, že Čína bude investovat do zlepšení vodních zdrojů částku v hodnotě 35 miliard čínských juanů, aby zajistila bezpečnosti pitné vody.
Chou uvedl, že ve snaze zajistit bezpečnost pitné vody a snížit emise znečišťující látek do vodních zdrojů, Čína odstavovala plán kontroly znečištění vodních zdrojů.
Chou informoval o tom, že s cílem získat nové nápady, moderní techniku a úspěšné zkušenosti v oblasti vodního hospodářství bude v Číně letos v srpnu uspořádáno 6. Fórum na úrovni ministrů pro rozvoj základního vodohospodářského zařízení v asijsko-tichomořské oblasti. Čína si přeje, aby při této příležitosti rozšířila v této oblasti spolupráci se zahraničím.

Větší část jihočínské provincie Guizhou a západní část středočínské provincie Hunan zasáhly v posledních dnech lijáky a následně záplavy. Čínské ministerstvo pro občanské záležitosti včera odstartovalo státní plán nouzové reakce čtvrtého stupně na přírodní pohromy, a současně vyslalo do postižených oblastí pracovní skupiny.
Prudké deště sužují západ a severozápad provincie Hunan od 21. července a ve dnech 25. a 26. července zasáhly i větší část provincie Guizhou. Do 27. července bylo povodněmi postiženo více než 3 miliony 800 tisíc lidí.

Světová zdravotnická organizace dnes v Ženevě uveřejnila první zprávu o vztahu mezi chemickým znečištění a zdravím dětí.Podle zprávy chemické znečištění se stalo důležitou příčinou onemocnění dětí.
Světová zdravotnická organizace vytvořila tuto zprávu po důkladném průzkumu 18 vybraných typických zemích .Zpráva sděluje, že faktory životního prostředí se těsně týkají úroveň zdraví dětí.Počet nemocí, které vyvolávají kontaminace ovzduší, hubící prostředek atd. činí více než 30 procent celkého počtu onemocnění.
Podle zprávy jsou děti různě vnímavé na rozdílnou úroveň chemického znečištění v různých etapách svého vývoje.

Výrobce čisticích prostředků na nádobí Calgonit rozjel eko-kampaň, jejímž cílem je upozornit na jednotlivé možnosti úspory vody při použití myčky na nádobí. O spoty se postarala agentura Euro RSCG, média zakoupilo Zenithmedia. Kampaň podpoří také webová stránka www.umwelt-beginnt-zuhause.de, kde je kromě informací k tématu životního prostředí ještě soutěž v kreslení pro děti.

I letos bude první podzimní měsíc Měsícem biopotravin, kdy bude probíhat řada akcí na podporu spotřeby a seznámení se s biovýrobky. Koordinátorem akce je svaz Pro Bio. Na webo-vých stránkách www.mesicbiopotravin.cz je k dispozici kalendář akcí, jako jsou dny otevřených dveří ekologických farem, pikniky, ukázky práce se zvířaty či na poli, ochutnávky a přednášky. K propagaci biopotravin se letos přidají i některé obchodní řetězce a nabídnou svým zákazníkům výhodné nákupy biopotravin, ochut-návky a nové výrobky. Součástí kampaně budou i regionální bio jarmarky a bio dožínky. Komunikačním nástrojem budou plakáty, letáky a kalendáře distribuované po celé zemi.

Bývalý litevský ultratriatlonec Vidmantas Urbonas včera vzdal pokus o přeplavání Baltského moře. Snahu stát se prvním člověkem, který ho přeplaval, ukončil den poté, co musel pokus přerušit kvůli počasí. Svým činem chtěl upozornit na problémy životního prostředí, neboť Balt patří k nejvíce znečištěným mořím na světě.

ČESKÁ LÍPA – Jakým způsobem se nakládá s vyseparovaným komunálním odpadem ukazuje prezentace výrobků z recyklovaného plastu, jež je nyní k vidění v městském parku v České Lípě.
„Prezentace je pojata jako oplocené odpočívadlo s lavičkami, přičemž všechny předměty, kterými je odpočívadlo vybaveno, jsou vyrobeny z recyklovaného plastu pocházejícího z České Lípy,“ popsal Lukáš Janků, odpadový hospodář.
Výrobky jsou k vidění ve spodní části městském parku u dětského hřiště u jezírka. Protože se jedná o putovní prezentaci, lidé z České Lípy si jí mohou prohlédnout do konce prázdnin, poté bude přesunuta do dalšího města Libereckého kraje.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů