Pátek, 26. dubna 2024

BIOSLAVNOSTI ve Starém Městě pod Sněžníkem

Příběh BIOSLAVNOSTÍ se začal vloni a letos se divokým tempem rozvinul do nových kapitol.
BIOSLAVNOSTI ve Starém Městě pod Sněžníkem

Na 2100 návštěvníků, živá hudba, loutkové divadlo, film, nádherné slunečné počasí, balónky s novou tváří značky BIOHARMONIE, udatný Špaldík s princeznou Hrašinkou, výlety za okolními ekofarmáři, bohaté bio občerstvení včetně masa, čilá nákupní bio horečka, jubilejní 15. rok existence společnosti PRO-BIO, s.r.o. ze Starého Města a celková příjemná atmosféra …. to vše patřilo k BIOSLAVNOSTEM ve Starém Městě pod Sněžníkem, jejichž v pořadí teprve 2. ročník přilákal davy zvědavých návštěvníků z řad od nejmenších až po ty největší.

Příběh BIOSLAVNOSTÍ se začal vloni a letos se divokým tempem rozvinul do nových kapitol. Nosným tématem BIOSLAVNOSTÍ však nadále zůstávají oslavy kvalitního jídla a pití a ekologického zemědělství vůbec. Cílem akce je nabídnout pestrý koktejl dobrého jídla a zábavy namíchaný tak, aby návštěvníci odcházeli domů s pocitem nejen dobře, ale i užitečně stráveného sobotního dne.

Program, který probíhal po celý den měl příslušný spád a těm, kteří nikam nespěchali, nabídl zábavu až do úplného konce. Hned při vstupu se většina lidí vydala na nákupy. Obešla si stánky jednotlivých vystavujících a zavítala do BIO OBCHODU PRO-BIO, který nabízel široký výběr ze svého sortimentu včetně ochutnávek. Mezi nimi nechyběla ani horká novinka letošního léta - BIOLINIE Instantní špaldové kafe. Vychlazené a podávané jako frappé se míchalo přímo na místě a zaujalo nejen ženské publikum.

Country skupina Šediváci z Přerova vystoupila hned jako první a zasloužila se o to, aby lidem dobře trávilo. Nabídka bio občerstvení byla opravdu široká a uspokojila jak zaryté masaře, tak i vegany. Po poledni předvedlo své umění pražské divadlo KRAB, které v tento slavnostní den zahrálo premiérově svůj nový příběh pro děti o tom „Jak udatný Špaldík zachránil království BIOHARMONIE“. Špaldík – hrdina příběhu (jeho jméno je odvozeno od pšenice špaldy) se vydává na strastiplnou cestu světem, aby tak zachránil celé království a princeznu Hrašinku, kterou má tolik rád. Zkušený rádce Tradicius mu poradí, že proti zlu v podobě Aluminiuse a jeho kumpánů konzervantů a emulgátorů  se dá bojovat jedině knihou zdravých receptů. Pohádka má, samozřejmě, dobrý konec a nadšení bylo vidět jak ve tvářích dětí, tak i jejich rodičů. Navíc děti, které se samy zapojily do příběhu, byly obdarovány památkovými tričky s motivy Špaldíka či princezny Hrašinky. Děti si mohly mj. ozkoušet svou zručnost ve skautském dětském koutku nebo si zalovit pstruhy v místních PRO-BIO sádkách.

Po 11-té hodině se rozběhlo pásmo exkurzí, o které byl stejně velký zájem jako vloni. Během dne se tak vystřídaly exkurze na třech ekofarmách v okolí – Nová Seninka, Branná a ekofarma MARWIN v Hynčicích nad Moravou. Jiná část návštěvníků ve stejném čase dala přednost vystoupení svérázného hudebníka a vypravěče Václava Koubka, který pohovořil i o vlastní zkušenosti s ekologickým hospodařením.

V 15 hodin patřilo pódium na chvíli spolupořadatelům – tedy zástupcům společnosti PRO-BIO, s.r.o. Ředitel společnosti Ing. Martin Hutař patří nepochybně neodlučitelně k českému ekologickému zemědělství. Jako jeden z prvních se po revoluci začal věnovat ekologickému pěstitelství, spoluzakládal Svaz ekologických zemědělců PRO-BIO a aktivní je doposud nejen jako ředitel obchodní firmy, ale také jako přednášející na konferencích týkajících se GMO či méně známých plodin jakými jsou např. pohanka a pšenice špalda. Společnost PRO-BIO, s.r.o. využila příležitosti a v rámci svého 15. výročí představila návštěvníkům novou podobu značky biopotravin – značky BIOHARMONIE. BIOHARMONIE tak bude k dostání v novém provedení na podzim tohoto roku a najdete ji zejména na pultech zdravých výživ a v bioprodejnách. Do této řady budou patřit i známé polotovary špaldota a pohanková sekaná. BIOHARMONIE tak za zvuku fanfár slavnostně „odletěla do světa“.

Během dne bylo možné vyzkoušet na 56 druhů bio sýrů, jak ochucených, tak neochucených, kozích, ovčích, kravských, českých či zahraničních. Ochutnávky se zúčastnilo přes 150 degustátorů a shodli se na tom, že králem mezi sýry se stal Uzený kozí sýr z ekofarmy Aleny Králové na Karlovarsku. Více informací k této tématice lze nalézt na stránkách potraviny.info .

V pozdním odpoledni vystoupily na pódiu ještě další dvě skupiny – chrudimská Miou Miou a královéhradecká Nadoraz. Pomyslnou tečku za celým dnem udělala valmezská kapela Mňága a Žďorp. Kdo nevydržel do úplného konce, ten jako by nepoznal, co všechno BIOSLAVNOSTI jsou. Bylo příjemné si po celém dni zatančit či se jen tak zaposlouchat do známých melodií s pohárkem bio svařeného vína či piva v ruce. Mňága všem ukázala, že hity jako „Zkouším se prokopat ven“ nebo „Svět je jenom hodinovej hotel“ jsou nestárnoucí a že také jejich nová tvorba má pořád ten správnej šmrnc. 

BIOSLAVNOSTI se podle slov nejen organizátorů, ale i samotných účastníků, vydařily. V příštím roce v podobném termínu jako letos (polovina července) ve Starém Městě na viděnou na v pořadí již 3. BIOSLAVNOSTECH!
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů