Pátek, 29. března 2024

Odpadové centrum pro Vsetínsko

Odpadové centrum pro Vsetínsko
V polovině letošního července začala výstavba dlouho očekávaného logistického centra odpadů mikroregionu Vsetínsko v hodnotě skoro 200 milionů korun. Většinu prostředků - 85 procent - poskytla Evropská unie.

Logistické centrum odpadů bude sloužit pro téměř 70 tisíc obyvatel Vsetínska. "Chceme zajistit co nejefektivnější sběr, dotřídění a druhotné zpracování odpadů z regionu a co nejvýhodnější poplatky za likvidaci komunálního odpadu pro občany," uvedla starostka Vsetína Květoslava Othová.

Samotný projekt se skládá z několika částí. "První a nejnákladnější je vybudování objektů a zpevněných ploch na Bobrkách, kde bude dotřiďovací linka, překladiště komunálního odpadu, sběrný dvůr, sklad papíru a plastu, sklady tříděného a nebezpečného odpadu, boxy pro dočasné uložení stavební suti a chráněná dílna pro demontáž elektroniky, chladniček a podobných výrobků," vysvětloval místostarosta Vsetína Jaromír Kudlík.

V rámci této akce Vsetín získá také novou mobilní technologii pro zpracování trávy a dalších organických odpadů a novou techniku na svoz komunálního odpadu. "Průměrné stáří vozidel technických služeb vysoko překračuje průměr EU. Pokud bychom tyto vozy nepořídili za evropské prostředky, museli bychom je postupně nakupovat z městských peněz," doplňuje místostarosta.

Kromě ekologického a ekonomického přínosu bude mít výstavba logistického centra odpadů ještě jedno pozitivum. "Díky výhodnému umístění v průmyslové zóně u obchvatu města již nebudou vozy s odpadem zatěžovat obyvatele a komunikace v Luhu. Navíc se zde nabízí i možnost výhodné potenciální spolupráce se soukromými firmami zabývajícími se druhotným zpracováním odpadů," zdůrazňuje vsetínská starostka Othová.

Výstavbu logistického centra vítají i starostové okolních obcí. "V našem regionu prozatím působí jen jedna firma a je dobře, že bude mít konkurenci. Mělo by to být pro nás výhodnější," říká například starosta Hovězí Antonín Koňařík.

Podobně hovoří i další. "Speciálně pro nás, jakožto obec, která v minulosti provozovala skládku, to bude mít o to větší význam, že se nám nabízí dostupnější a ekologičtější způsob likvidace odpadu," uvedl starosta Horní Lidče Josef Tkadlec.

Ačkoliv Logistické centrum odpadů mikroregionu Vsetínsko ještě nestojí, již nyní radnice připravuje jeho druhou etapu. "Ta bude spočívat především ve vybudování nových recyklačních hnízd ve městě a pořízení dalších nádob na recyklaci odpadů," uzavřel Jaromír Kudlík.
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů