Pátek, 29. března 2024

Drama na Kanárských ostrovech

Drama na Kanárských ostrovech
Na 13 500 lidí muselo opustit své domovy a hotely kvůli požárům, které zasáhly Kanárské ostrovy Gran Canaria a Tenerife. Informovala o tom včera agentura DPA s odvoláním na kanárskou regionální vládu. Šéf této vlády Paulino Rivero označil situaci za dramatickou.

Při hašení se zranili dva vojáci, desítky lidí se nadýchaly dýmu nebo se psychicky zhroutily.

Na Gran Canaria začal živel řádit v pátek v hornaté části ostrova. Přes celonoční nasazení hasičů již zcela zničil 10 000 hektarů porostů, přičemž oheň je rozdmýcháván větrem a vysokými teplotami. Plameny ohrožují zejména obce Tejeda, La Aldea de San Nicolás a San Bartolomé de Tirajana. Své domovy zde muselo opustit přes 5000 obyvatel. Agentura DPA napsala, že se preventivně do bezpečí na pobřeží muselo uchýlit i 50 německých turistů, kteří byli ubytováni v hotelu v San Bartolomé de Tirajana. Šedesátka domů tu lehla popelem.

Podle zjištění agentury ČTK by se řádění živlu nemělo týkat českých turistů. Zástupci oslovených cestovních kanceláří vesměs tvrdí, že oheň přímořská letoviska nezasáhl. "Jsme v kontaktu s místními úřady, podle kterých je již oheň pod kontrolou," uvedla například Lenka Viková, ředitelka CK Canaria travel, která organizuje zájezdy na ostrovy i pro největší českou cestovní kancelář Čedok.

Také mluvčí CK Fischer Daniel Plovajko potvrdil, že českých turistů se katastrofa nijak nedotkne. "Někteří pouze museli zrušit fakultativní výlety do vnitrozemí, kde jsou požáry," řekl Plovajko.

Na ostrově Tenerife, kde se oheň vznítil v pondělí, skončilo v plamenech 13 000 hektarů převážně piniových lesů. Z desítky vesnic bylo evakuováno více než 8500 obyvatel a některé domy zasáhl oheň. Plameny nezasáhly národní park kolem hory Teide, která je s 3718 metry nejvyšším vrcholem Španělska. Úřady nevylučují, že stejně jako na Gran Canarii může za vznik požáru žhář.

Na ostrově La Gomera se hasičům živel podařilo dostat pod kontrolu. Oheň, který tam spálil 50 hektarů lesa, vypukl teprve včera.

Také na španělské pevnině zuří lesní požár, který vznikl v pondělí ve Valencii u městečka Ayora. Se živlem bojují hasiči ze země i ze vzduchu, aby se nerozšířil do nedaleké ekologicky významné chráněné krajiny. Tento požár je však daleko od obydlených oblastí.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů