Čtvrtek, 18. dubna 2024

Rýčem k vítězství

Rýčem k vítězství
Návštěvníky Londýna může v letošním létě při procházce v St. James's Park, nejstarším z Královských parků v britské metropoli, překvapit neobvyklý jev. Část zeleného trávníku byla totiž rozryta na zeleninové záhony. Akce připomíná kampaň "Rýčem k vítezství" (Dig for Victory), kterou v roce 1940 vyhlásilo ministerstvo zemědělství. Jejím cílem bylo přeměnit letité trávníky na záhony pro pěstování zeleniny všude, kde to bylo možné. Tedy i ve veřejných parcích, na golfových hřištích i třeba pod mohutnými hradbami londýnského Toweru. Kampaň se setkala s úspěchem, ročně se na improvizovaných záhonech sklidil téměř jeden milion tun zeleniny.

I dnes tak děti z místních škol a obyvatelé čtvrti Westminster pěstují v parku na pěti stech metrech čtverečních brambory, salát, rajčata či fazolky. Potýkají se se stejnými problémy jako třeba jejich prarodiče za druhé světové války. Alespoň co se pěstování zeleniny týče. Atmosféru leteckých náletů pak navozuje provizorní "Andersonův kryt". Na rozdíl od doby válečné jsou tu nyní také informace o ekologickém zahradničení.

S podrobnostmi o kampani Dig for Victory se mohou zájemci seznámit na výstavě v nedalekém Churchillově muzeu, sídlícím v prostorách krytu britského válečného kabinetu. Na obrazovce běží řada unikátních dobových záběrů, vystaveny jsou i propagandistické plakáty, válečné kuchařky, nechybí ani autentický sešitek na potravinové lístky. Potraviny byly v Británii na příděl od 8. ledna 1940 až do roku 1954.

Výstava i pěstování v parku skončí o víkendu 29. a 30. září slavnostními "zeleninovými dožínkami", jejichž součástí bude i řada doprovodných programů zejména pro děti. Muzeum je otevřeno každý den od 9.30 do 18 hodin. Vstupné je 11 liber, pro děti do 16 let zdarma. Zeleninová zahrada v St. James's Park je přístupná zdarma denně od 10 do 17 hodin.

www.iwm.org.uk
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů