Úterý, 19. března 2024

Přírodní lokalitě Betlém hrozí zánik

Přírodní lokalitě Betlém hrozí zánik

Osud přírodní památky je nejasný. Její zánik může odvrátit jen domluva mezi ochránci přírody a vodohospodáři.

Nové Mlýny/Chráněné krajinné území Betlém v blízkosti novomlýnských nádrží, je dnes lokalitou s mimořádnou pestrostí živočichů. Bez vnějších úprav by ale mohlo do padesáti let zcela zaniknout. Původní bažina se totiž zanáší nánosy z povodní a postupně místo ní vzniká lužní les. "Jde o přírodní památku, která se nachází u střední nádrže na místě bývalé pískovny. Je to bažina s bohatým výskytem obojživelníků. Studenti univerzity zde zkoumají stromy," přiblížil Pavel Trnka z Agentury ochrany přírody krajiny.

Živočichové nemají kam jít

Území před sedmadvaceti lety vybudoval v sousedství druhé novomlýnské nádrže vedoucí zoologického oddělení Moravského zemského muzea Miroslav Šebela. Pozemek vznikl na orné půdy a nyní slouží jako výzkumná plocha muzea. "Současný stav je způsobený přirozeným vývojem malého mokřadu. Za dobu téměř třiceti let tu obrovsky narostla vegetace. Hloubka mokřadu se snížila o metr, plocha pěti hektarů se neustále zmenšuje. Na kvalitě zdejší vody jsou přitom závislí živočichové, a proto se odsud stěhují. Obojživelníci, volavky a bobři si musí hledat nové útočiště," vysvětlil Šebela. Není to pro ně ale vůbec jednoduché. V minulosti se zvířata vždy po záplavách přesouvala na nově vytvořená území. U Novomlýnských nádrží už ale žádné takové nevznikají. "Populaci by šlo zachránit jedině tím, že se upustí střední nádrž. S tím ale zásadně nesouhlasí vodohospodáři," objasnil Šebela kámen úrazu. Snížená hladina vody se přitom osvědčila také při poslední povodni. Nové Mlýny tehdy zachytily její průtok za čtyři dny. Snížení hladiny nádrže by bylo navíc levnější, než výstavba protipovodňových opatření. Situace se ale komplikuje letitým sporem mezi ministerstvy zemědělství a životního prostředí.

Snížení hladiny děsí zemědělce

"Povodeň je výjimečný stav, na který se dopředu připravujeme snižováním hladiny vody. V běžné situaci ale musí hladina splňovat podmínky manipulačního řádu," uvedl tiskový mluvčí Povodí Moravy David Fína. Řád se projednává jak se správci vod, tak s ekologickými organizacemi a správními úřady. "Uvítali bychom jeho aktualizaci, ale jsme limitováni sporem mezi oběma ministerstvy. Snížení hladiny vody totiž nese rizika pro zemědělce. Hrozí nedostatek závlahy, vysychání hrází a břehů," vysvětlil Fína. Neschopnost ekologů a zemědělců dohodnout se tak možná jednou zapříčiní zánik přírodní památky.

Zdroj: Břeclavský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů