Pátek, 29. března 2024

V Oldřichově bude vytápět kotel na štěpku a slámu

V Oldřichově bude vytápět kotel na štěpku a slámu
Oldřichov v Hájích/Kotelnu na biomasu, jako ekologicky šetrný zdroj tepla, chce postavit obec Oldřichov v Hájích. Kotel, který bude spalovat převážně dřevní štěpku nebo třeba obyčejnou slámu, vytopí v obci hned několik budov.
"Kotelna bude zásobovat teplem převážně objekty v majetku obce. Ty prozatím vytápíme klasickými kotli na tuhá paliva," uvedl místostarosta Oldřichova
Petr Horák. Projekt je nyní ve fázi příprav. Peníze na jeho realizaci chce obec získat z fondů Evropské unie. Na zpracování projektu přispěl čáskou 300 tisíc korun Liberecký kraj. Ten se rozhodl podpořit i jiné obce.
"Například Habartice od nás dostaly zhruba šedesát tisíc na nový drtič, který využijí v kotelně na biomasu," sdělil náměstek hejtmana Libereckého kraje pro zemědělství a životní prostředí Radim Zika.
Oldřichov zatím hledá vhodného dodavatele biomasy. "Nejspíš se obrátíme na místní pilu, odkud bychom mohli nakupovat dřevní štěpku," dodal místostarosta Petr Horák.

Kotelny chtějí hlavně malé obce

Obliba kotelen na biomasu v posledních letech roste. Zájem projevují zejména malé obce, které nechtějí příliš investovat do teplovodního rozvodu.
Deníku to řekl Jaroslav Váňa z Výzkumného ústavu rostlinné výroby.
Podle něj je v současné době v Česku kolem 140 různě velkých obecních či městských kotelen na biomasu. Dalších několik desítek tisíc jich funguje v rodinných domech.
"Budoucnost spalování biomasy vidím spíše na venkově a právě v rodinných domech. Náklady na takové vytápění jsou sice stále o něco vyšší než u fosilních paliv, ale zase nižší než v případě plynu. Spalování biomasy je navíc ekologicky přínosnější," uvedl Váňa.

JAN KRÁL
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů