Čtvrtek, 25. dubna 2024

Brňané budou moci nechat ekologicky zpracovat odpad ze zahrad

Brňané budou moci nechat ekologicky zpracovat odpad ze zahrad

Brno - Brňané budou mít nově možnost nechat ekologicky zpracovat biologický odpad ze zahrádek a domácností. Za dva měsíce začne bioodpad vybírat téměř 50 středisek sběrného odpadu. Rozšířit sortiment surovin, které ve sběrných dvorech vybírají, umožnila stavba centrální kompostárny. V provozu by měla být od konce srpna, řekl dnes novinářům náměstek primátora Martin Ander.

Po Brně jsou dnes kontejnery na PET lahve, papír, sklo a textil. Odpad, který lidé vyhodí do běžné popelnice, končí ve spalovně. Dosud se to týkalo také odpadu ze zahrádek.

Podle Andera by novou službu mohli ocenit hlavně lidé, kteří jednou za čas dělají na zahradě pořádek a potřebují se najednou zbavit velkého množství odpadu. Jak však řekl, přírodě by prospěli víc, kdyby i větve a listí kompostovali přímo doma. "Převážet po městě větve a trávu není nejekologičtější," řekl.

Vedení Brna kromě toho zpřísní plán odpadového hospodářství. Zatímco nyní se v dokumentu město zavazuje zvýšit podíl recyklovaného odpadu do deseti let o 50 procent, což by znamenalo navýšení asi na 35 procent, nová formulace bude znít na 50 procent.

Brno je v odpadové politice oproti jiným městům pozadu. Například projekt, kdy by lidem za zvýhodněnou cenu prodával domácí kompostéry, teprve zvažuje. Jiná města jako Hradec Králové, Vsetín či Vysoké Mýto už podobné projekty mají.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů