Pátek, 29. března 2024

Na Pozemkový fond se valí tuny odpadů

Na Pozemkový fond se valí tuny odpadů

KARLOVY VARY - Podnikatel Eduard Holzhauser tvrdí, že mu úřad dluží milion korun a nemá jinou možnost, jak na případ upozornit.

Zoufalství a bezmoc. Tak popisuje obchodní vztahy s Pozemkovým fondem karlovarský podnikatel Eduard Holzhauser. Ten chce úřadu vrátit tuny odpadu, který odvezl z černé skládky ve Stružné a Pozemkový fond mu práci zaplatil jen zčásti. Podle Holzhausera mu úřad dluží minimálně milion korun. Případ, který se táhne šest let, a podnikatele dostal do finančních nesnází, se nyní vyhrotil. Odpad podnikatel nejprve složil na bývalé skládce ve Stružné, tedy na pozemku, který vyčistil, a v úterý začal barely s vyjetým olejem skládat přímo pod okny Pozemkového fondu v Karlových Varech. „Nemám jinou možnost, jak na tento případ upozornit.

Pozemkový fond nedodržel smluvní dohodu, ředitel Lopata ztratil paměť a soud rozhodl, že Pozemkový fond nemusí dodržovat zákon a peníze mi vyplatit. Přestože jsme uzavřeli ústní dohodu, že peníze uhradí. Z neznámých důvodů ale dodatek smlouvy nevypracovali, přestože já jsem práci odvedl. Je to neseriózní jednání a já fondu vracím pouze jeho majetek. Ten odpad je jejich,“ zdůraznil Holzhauser. Podnikatel je přitom rozhodnut složit na pozemcích Pozemkového fondu dalších dvě stě tun odpadů. „Dostali mě do velkých nesnází. Jejich přičiněním jsem přišel o milion, propustil lidi a prodal majetek. Roky podnikám a teď abych začal znovu ne od nuly, ale dokonce od minusu,“ dodal trpce Holzhauser.

Pozemkový fond má na celý případ názor přesně opačný. Fond si prý u podnikatele před lety objednal likvidaci černé skládky a za službu zaplatil. Odmítl pouze uhradit odvoz odpadu, který si neobjednal. „Tento způsob vyřizování věcí vnímáme jako velmi nešťastný. To není cesta, jak řešit problém,“ uvedl Michal Bureš, mluvčí Pozemkového fondu. Podle něj není možné zpochybňovat rozhodnutí soudu, který rozhodl ve prospěch úřadu. „Pokud podnikatel na naše pozemky doveze další tuny odpadů, pak se obrátíme na orgány činné v trestním řízení,“ dodal Bureš.
 Ivana Kalinová
Zdroj: MOJE KARLOVARSKO

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů