Sobota, 20. dubna 2024

Ekologická centra přilákala za půl roku dvacet tisíc lidí

Ekologická centra přilákala za půl roku dvacet tisíc lidí
LIBEREC - Na 160 ekovýchovných akcí - přednášek, besed, poznávacích výletů, akcí pro dobrovolníky či ekologických dnů se uskutečnilo v posledním půlroce v rámci krajského projektu Regionální systém ekologické výchovy, vzdělávání a osvěty Libereckého kraje (ORSEJ). Zúčastnilo se jich nebo se přišlo s dětmi alespoň podívat více než dvacet tisíc lidí.

"Našich osm středisek připravilo sedm velkých ekodnů pro rodiče s dětmi. Nechybělo na nich třeba tradiční otevírání studánek, ranní poslouchání ptačího zpěvu, návštěvy přehrad Jizerských hor či geologické přednášky,“ uvedl náměstek hejtmana Radim Zika.

„Součástí projektu bylo i několik výstav, z nichž největší odezvy a uznání se dočkala expozice fotografií s tisícinásobnými zvětšeninami organismů žijícími v půdě. Tu pod názvem Svět pod našima nohama připravilo Vlastivědné muzeu a galerie v České Lípě. Fotografie návštěvníky seznamovaly například s invazními rostlinami na Turnovsku či s dalekou přírodou Nové Guiney,“ doplnil.

Střediska podle něj také vydala řadu publikací a metodických materiálů. „Velmi kladné uznání se dočkala například brožurka o přírodních zajímavostech Tanvaldska pod názvem Kámen a voda či průvodce pro cykloturisty seznamující s památnými stromy na Frýdlantsku,“ prozradil náměstek hejtmana s tím, že všechny tištěné materiály lze stále získat zdarma ve střediscích projektu ORSEJ nebo na krajském úřadu v Liberci.

„Činnost bude pokračovat i v dalších dnech a měsících. Jen namátkou zmíním třeba Slavnosti slámy Slamák 11. srpna, ekoden Rozloučení s prázdninami 25. srpna v Kempu v Sedmihorkách, Hrátky s přírodou v areálu MŠ Studánka v Jablonném v Podještědí 15. září, Den zvířat v Oldřichově v Hájích 22. září nebo Den zvířat 4. října ve Vlastivědném muzeu v České Lípě,“ vypočítal Radim Zika s tím, že děti i dospělí se mohou těšit na exkurze na ekofarmy, přednášky o zelené energii a biopotravinách, hry či rukodělné dílny, kde si mohou vyzkoušet si zručnost při práci s hlínou, dřevem nebo i ovčí vlnou. Podrobné informace lze nalézt na webových stránkách www.ekovychovalk.cz.

Na dvouletý projekt získal Liberecký kraj dotaci z Evropského sociálního fondu v České republice a ze státního rozpočtu od ministerstva životního prostředí. Cílem projektu je rozvoj 8 regionálních ekovýchovných středisek na území Libereckého kraje, které poskytují poradenství v oblasti ekologie, pořádají ekovýchovné akce a podporují rozvoj dobrovolnictví při ochraně životního prostředí. Projekt končí 31. ledna příštího roku.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů