Čtvrtek, 18. dubna 2024

Nová studie: ovzduší se nejvíc zhoršilo na Ostravsku

Nová studie: ovzduší se nejvíc zhoršilo na Ostravsku

OSTRAVA - Předběžné údaje Českého hydrometeorologického ústavu říkají, že v loňském roce se nejvíce zhoršil vzduch na Ostravsku. Zpráva, která bude v kompletní znění teprve zveřejněna a jejíž údaje Aktuálně.cz už zná, každoročně popisuje kvalitu ovzduší.

Statisíce Ostravanů běžně dýchají vzduch, ve kterém koncentrace nebezpečného prachu a karcinogenních látek překračují stanovené normy.

Částečný podíl na černém prvenství má sousední Polsko. Kdyby mohli Ostravané při zhoršených rozptylových podmínek neprodyšně zamknout hranici se severním sousedem, dýchalo by se jim o něco lépe.

Vzduch na Ostravsku ještě zhoustnul
Ovzduší na Ostravsku, nejvíce zamořeném v republice, totiž znečišťují také exhalace z polských průmyslových podniků. A to v tu nejméně vhodnou dobu - když vítr takřka ustává a v ovzduší narůstají koncentrace škodlivin.

"Předpokládáme, že k vysokým koncentracím přispívají zdroje v regionu, ale také v Polsku," řekl Aktuálně.cz Libor Černikovský, vedoucí oddělení ochrany ovzduší ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

"Při zhoršených rozptylových převažují větry ze severních a východních směrů, rychlost větrů bývá nízká, blíží se až bezvětří. Za těchto situací jsou na Ostravsku-Karvinsku měřeny nejvyšší koncentrace škodlivin v ovzduší," vysvětlil Černikovský.

"Situace je tu velmi špatná," řekl Jiří Bílek ze Státního zdravotního ústavu v Ostravě. "Lidé tam jsou trvale vystaveni zdravotnímu riziku, který je vyšší než je státem uznaný limit."

Podle Libora Černikovského z ostravského pracoviště hydrometeorologického ústavu ovšem není možné jasně stanovit, nakolik znečišťují ostravský vzduch zplodiny z Polska.

"Vyčíslení vlivu regionálních a zahraničních zdrojů nemáme," konstatoval Černikovský. "Připravujeme ale projekt, který by se měl v následujících letech pokusit vliv regionálních a zahraničních zdrojů na znečištěném ovzduší na Ostravsku-Karvinsku odhadnout."

Do Polska putují i české zplodiny
Černikovský poznamenal, že také české zplodiny putují k sousedům za hranice. Nejčastější proudění větru je totiž od jihozápadu na severozápad, tedy z Česka do Polska. Jenže tento přenos exhalací nemusí být tak škodlivý, jako když vane vítr z Polska.

"Větry jižních a západních směrů převažují při dobrých rozptylových podmínkách, tyto větry mívají také vyšší rychlost," řekl Aktuálně.cz Černikovský. To znamená, že by se české exahalce v ovzduší měly víc rozředit.

Co s tím? Rozhodnou experti obou zemí
O tom, jak ovzduší na obou stranách hranice aspoň částečně zbavit škodlivin, by měli rozhodnout odborníci z Česka i Polska.

Vláda totiž na základě směrnice Evropské unie o ovzduší souhlasila s návrhem ministerstva životního prostředí, aby vznikl do konce září "návrh společného česko-polského řešení problematiky vysokého znečištění ovzduší v Moravskoslezském kraji a příslušných vejvodství Polské republiky".

"Ta oblast je hodně zatížená, je potřeba je řešit," řekl Aktuálně.cz Jan Kužel, ředitel odboru ochrany ovzduší ministerstva životního prostředí.
 Pavel Baroch
Zdroj: www.denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů