Pátek, 19. dubna 2024

Ve stánku Arniky se lidé dozvědí, proč si nehrát s PVC

Ve stánku Arniky se lidé dozvědí, proč si nehrát s PVC
JIHLAVA - Návštěvníci festivalu Prázdniny v Telči se budou moci v sobotu 11. srpna seznámit s hlavní kampaní Arniky „Nehrajme si s PVC“. Samostatný informační stánek Arniky bude součást posledního Eurovíkendu na telečském náměstí Zachariáše z Hradce. Kromě informací o ochraně přírody a životního prostředí si zájemci mohou prohlédnout výstavu či otestovat své znalosti formou malého kvízu.

„Lidé získají zajímavé a pro někoho i šokující informace o vlivu jednoho z nejrozšířenějších plastů – PVC – na lidské zdraví a životní prostředí. Zájemci mohou také podpořit petici za náhradu polyvinylchloridu v oblastech, kde jsou jeho škodlivé účinky nejvýraznější – ve zdravotnictví, hračkách a v obalech na potraviny,“ říká koordinátora petiční akce v kraji Vysočina a vedoucí jihlavské pobočky Arniky Ing. Jana Vitnerová.

Arnika připravila pro návštěvníky svého stanu také malý kvíz o odpadech. Lidé se při odpovídání na otázky dozvědí například to, kolik plastových lahví se vejde do jednoho kontejneru nebo jak poznají jednotlivé druhy plastů při svých nákupech. „Smyslem našeho kvízu je pomoci lidem při běžném spotřebitelském rozhodování. Chceme lidi naučit, jak v obchodech poznat výrobky šetrnější k životnímu prostředí,“ vysvětluje smysl soutěže její autor Ing. Milan Havel z Programu Toxické látky a odpady sdružení Arnika. Zájemci si zároveň u stánku budou moci prohlédnout ukázky výrobků ze škrobu a lisovaného konopného vlákna, které mohou nahradit plasty a příroda si s nimi umí sama poradit.

Petici Za náhradu PVC již podepsalo více než tři tisíce lidí. Během festivalu Prázdniny v Telči svůj podpis připojili mezi jinými Hana a Petr Ulrychovi, Miki Ryvola, Jaroslav Samson Lenk, Naďa Urbánková, Dalibor a Kateřina Štruncovi a další hudebníci.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů