Pátek, 19. dubna 2024

Těžaři s odznakem

Těžaři s odznakem
Nerostné bohatství Afriky. Největší západní těžařské firmy hodlají zavést značku vysokých standardů, kterou by od důlních společností měly před udělením těžební licence požadovat všechny vlády.

Mezinárodní rada pro těžbu a kovy (ICMM), sdružující 16 největších těžařských společností, připravuje ve spolupráci s OSN a International Finance Corporation ze skupiny Světové banky "odznak dokonalosti" - vysokých etických, ekologických a bezpečnostních standardů.

Odznak by měl nositelům poskytnout argumenty vůči kritice ze strany ekologických hnutí, ale především jim pomoci prosadit se na černém kontinentu proti čínským státním firmám. Ty od afrických vlád získávají těžební licence díky vládním kontaktům, ale také díky rozsáhlým doplňkovým investicím do ropovodů, železnic, silnic či sportovních stadionů. Při těžbě však často nedbají na bezpečnost a ochranu životního prostředí.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů