Sobota, 20. dubna 2024

Praha se chystá na výměnu odpadkových košů

Praha se chystá na výměnu odpadkových košů
Brzy by se v pražských ulicích měly objevit speciální nádoby na odpad, které mají přispět také k větší čistotě ulic.

Praha/ Desítky milionů korun by si vyžádal projekt, který městské radě předložil radní pro životní prostředí Petr Štěpánek. Ten hodlá vyměnit všechny pražské odpadkové koše, s výjimkou těch v metru. Zatím ale nic není rozhodnuto, je třeba zvážit, zda se náklady vůbec vyplatí. „Nikdo na to nepospíchá, žádný termín nás netlačí,“ konstatoval Jan Winkler, ředitel odboru ochrany prostředí, který návrh zpracovával.

Svoz by zařídilo město

Hlavním smyslem změny má být nejen sjednocení vzhledu košů, ale i lepší nakládání s odpadem. Město počítá s tím, že by svoz organizovalo samo a financovalo přímo z rozpočtu, a nikoli prostřednictvím městských částí, Technické služby komunikací a dopravního podniku, jako je tomu dosud. Koše by měly svým tvarem také odolávat vandalům a bezdomovcům. „Uzpůsobením nyní přímo vybízejí ke kontrole svého obsahu a výsledkem je částečné nebo úplné vysypání koše,“ stojí v důvodové zprávě navrhovaného opatření.

Na vrchu bude popelník

Podle Winklera by měly být koše uzpůsobené tak, aby bylo možné třídit odpad už na ulicích. „Měly by být zdvojené, tedy na plastové láhve a směsný odpad, možná i ztrojené, a tudíž i na papír,“ řekl. Jak prý ukázaly rozbory odpadků, které vyhazují Pražané či turisté, plasty tvoří až 30 procent. Na koši by pak měl být popelník, aby se kolem nich nepovalovaly vajgly.

Změna už za dva roky?

Předběžně se předpokládá, že nový systém nakládání s odpadkovými koši by mohl fungovat od ledna 2009. Pokud radní návrh schválí, vypíše město veřejnou soutěž nejprve na design nádob. „Koše musejí odpovídat různým normám. Například plechový nesmí být svařovaný, protože pokud by do něho někdo dal bombu, tak by se roztrhl,“ uvedl Winkler. Koše by vyvážely nasmlouvané firmy. Počítá se, že budou tři, pro levobřežní a pravobřežní části Vltavy a zvláštní pro památkovou rezervaci.

Zdroj: Pražský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů