Pátek, 19. dubna 2024

Budoucnost patří zeleným firmám

Budoucnost patří zeleným firmám
Chcete vydělávat peníze a přitom přispět k ochraně životního prostředí? Investujte do "zelených fondů". Ty si vybírají akcie firem, které mají co do činění s ekologií. Odborníci přitom od těchto společností očekávají vysoké zisky. Vyšší státní dotace "čistým" technologiím nebo vyšší pokuty znečišťovatelům by měly hnát akcie těchto firem vzhůru.

"Zatím většina společností investuje peníze do výzkumu. Až další zefektivnění výrobních postupů přinese výraznější zisky, což se promítne do růstu cen akcií," říká Radek Neumann z Komerční banky.

"V současnosti se jedná o hodně rizikovou investici. Určitě je ovšem dobré mít v dlouhodobém portfoliu některou z těchto firem v přiměřeném zastoupení, protože jejich čas teprve přijde," dodává.

A co čeští investoři?

Co jsou vlastně zelené firmy? Jde o společnosti, které se snaží vytvořit technologie na získání energie z obnovitelných zdrojů. Středem zájmu jsou voda, vítr a sluneční záření v případě elektřiny. Dále biomasa pro produkci tepelné energie a olejoviny pro biopaliva jako náhrada za ropu.

Investovat do fondů, které se zaměřují na akcie těchto firem, je v současnosti velmi populární hlavně ve Velké Británii a Spojených státech. Jenom Britové by podle deníku Financial Times měli do zelených fondů letos nalít 180 milionů liber (tedy asi 7 a půl miliardy korun).

V Česku si ale příliš vybírat nemůžete. Vlna zelených investic nás teprve čeká.

Svůj ekologický fond Equity Fund Future Energy v tuzemsku od února loňského roku už nabízí třeba Credit Suisse, jejíž fondy jsou k dostání na pobočkách Citibank.

Dalším dostupným fondem je Pioneer Global Ekology. Investuje do akcií firem, které svými produkty přispívají k ochraně životního prostředí. V portfoliu najdeme například firmy, které přispívají k výrobě energie z alternativních zdrojů a k výrobě ekologických průmyslových technologií.

Investovat lze i do vody

ČSOB zase představila fondy, které se specializují na další typ ekologických investic - nakupuje akcie společností, které mají co do činění s vodou. ČSOB představila zajištěný a akciový fond vodního bohatství letos na jaře. Obchodovat se s jejich podílovými listy začne ještě tento měsíc.

"Vodní" investice už mají také svůj index - Palisades Water Index, sledující akciové kurzy více než 30 významných firem, které mají co do činění s vodárenstvím.

Jsou tu dodavatelé pitné vody jako francouzská Veolia či Aqua America, ale i německý koncern RWE , který v tomto byznysu také podniká.

Zmíněný vodní index za posledních 10 let rostl v průměru o 21 procent ročně, tedy dvakrát rychleji než hlavní globální indexy.

Podle Romana Stuchlíka z firmy Moneco by se v Česku mohly brzy objevit i další ekologické fondy. "Dá se to třeba očekávat u fondů velkých evropských finančních domů KBC a BNP Paribas," tvrdí Stuchlík.

Zelené investice však mohou představovat i riziko. Podle některých odborníků hrozí, že by velký zájem o akcie firem spojených s udržitelným rozvojem mohl nafouknout spekulativní bublinu, která by sektor učinila zvláště zranitelným při poklesu trhu.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů