Středa, 24. dubna 2024

Další dioxinový skandál, dioxiny a pentachlorfenolem kontaminovaný guar

Další dioxinový skandál, dioxiny a pentachlorfenolem kontaminovaný guar

PRAHA (Arnika - program Toxické látky a odpady) - V gumě guar, kterou od indické společnosti India Glycols Ltd. dovezla a v Evropě dále distribuovala firma Unipektin, se objevily vysoké koncentrace dioxinů (1) a pesticidu pentachlorfenol. Guma guar se přitom přidává do různých potravin jako zahušťovadlo, změkčovadlo či stabilizátor pod označením E412. Můžeme se s ní setkat v jogurtech, zmrzlině, měkkých sýrech, chlebu, těstovinách, šunce, párcích, zpracovaných rybách a v pekárenských výrobcích. Používá se také v krmivech pro zvířata. Informace o její přítomnosti ve výrobku by měla obsahovat etiketa na potravinách anebo v příbalovém letáku. Tento článek přináší některé zajímavé doplňující informace k tomuto případu.

Články v tisku upozorňují na to, že naše úřady v případě guarové gumy a vysokého obsahu dioxinů zaspaly. To je sice pravda, ale na vysoký obsah bylo v systému rychlého upozornění pro bezpečnost potravin vydáno letos již osm upozornění na vysoký obsah dioxinů. Ta ostatní se vesměs týkají tresčích jater původem z Pobaltí a v jednom případě síranu měďnatého z Číny (viz přehled v tabulce 2). O většině z nich se veřejnost nedozvěděla. Celkem se v posledních letech v tomto systému objevuje ročně zhruba pět set výstražných upozornění ročně a souhrnnou informaci o nich nelze na internetových stránkách našich úřadů dohledat. Možná se bojí, že by se lidé příliš báli a uškodilo by jim to více nežli nebezpečné látky v potravinách.

Nejvyšší koncentrace dioxinů v guarové gumě naměřená německými laboratořemi byla podle federálních úřadů až 738 pg WHO-TEQ/g (v novinových článcích se většinou objevuje hodnota přesahující 400 pg WHO-TEW/g). Limit, se kterým koncentrace dioxinů v guaru Evropská komise srovnává je 0,75 pg WHO-TEW/g.

Hladiny dioxinů zjištěné v guaru jsou tedy velice vysoké i přesto, že se používá jako přísada do potravin a tím se celková koncentrace dioxinů ve výsledné potravině výrazně naředí. Srovnatelně nebezpečné použití guaru kontaminovaného dioxiny může být v krmivu pro zvířata, protože u nich dochází k bioakumulaci dioxinů a maso či mléčné výrobky od zvířat, která by takto kontaminované krmivo pozřela by tak mohlo být významně kontaminováno. Ukazují to případy z uplynulých deseti let, kdy relativně nízké koncentrace dioxinů v krmivu vedly k jejich vysokým hodnotám v mase a mléčných výrobcích. Pro srovnání se podívejte na tabulku 1v závěru u textu.

Zatím se věnuje velká pozornost hlavně vysokému obsahu dioxinů, ale ani koncentrace pentachlorfenolu 4 – 80 mg/kg v guarové gumě dovezené z Indie není zrovna nízká (2). Evropská komise je srovnává s navrhovaným, ale dosud neschváleným, limitem pro EU v potravinách a krmivech 0,01 mg/kg. Výskyt obou škodlivých látek zjevně souvisí, protože pentachlorfenol používaný jako pesticid bývá dioxiny znečištěn.

Složení dioxinů vyskytujících se jako příměs v pentachlorfenolu je celkem typická a dá se na základě rozborů dobře poznat. Převažují polychlorované dibenzo-p-dioxiny a dibenzofurany s osmi atomy chlóru a v menší míře pak i se sedmi atomy chlóru, méněchlorované dioxiny a furany ze sedmnácti toxických se v pentachlorfenolu téměř nenajdou. Zcela dominantní je přitom zastoupení oktachlordibenzo-p-dioxinu.

Dioxiny vznikají jako nezamýšlený vedlejší produkt při výrobě pentachlorfenolu. Stávalo se to i ve Spolaně Neratovice a dioxiny byly přítomny jako příměs také v pentachlorfenolu, který dříve tato chemička vyráběla. Řada z nás si jistě pamatuje přípravek proti červotočům pentalidol, který obsahoval i pentachlorfenol, ale také DDT.

Zdroj: http://www.arnika.org/clanky.shtml?x=2033149

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů