Středa, 24. dubna 2024

Vyjádření ČIŽP k haváriím na řece Petrůvce

Vyjádření ČIŽP k haváriím na řece Petrůvce

Vyjádření ČIŽP k haváriím na řece Petrůvce v rámci jednání tzv.havarijní komise:

1.    V knize mimořádných událostí vedené na ČIŽP OI Ostrava je evidováno 5 ohlášení úhynů ryb v prostoru hraničního profilu řeky Petrůvky. 3 úhyny ryb považujeme za  samostatné události. Tyto události mají znak havárie na vodách dle § 40 vodního zákona. O mimořádném závažném zhoršení jakosti povrchových vod svědčí hromadný úhyn vodních živočichů (ryb), který byl zdokumentován mimo jiné i záznamem na video.

2.    Považujem za prokázané, že původ  závažného zhoršení jakosti povrchových vod se nenachází na území České Republiky, nýbrž se nachází na území Polské Republiky.

3.    Příčinou závažného zhoršení jakosti povrchových vod se dle výsledků rozborů vzorků odebraných vod i posouzení vzorků uhynulých ryb jeví zvýšené koncentrace organických látek pravděpodobně původem z komunálních odpadních vod. Aniž bychom chtěli předjímat výsledky případného šetření na území Polské republiky, za možný bodový zdroj havarijního znečištění považujeme místní čistírnu odpadních vod. 

4.    O dostatečně účinných opatřeních ze strany orgánů ochrany životního prostředí Polské Republiky vedoucích k zjištění původu znečištění a vedoucích k prevenci nám není nic známo .

5.    Negativním důsledkem havárií dle názoru ČIŽP není pouze škoda způsobena úhynem ryb, ale i nepříznivý dopad na celý ekosystém řeky Petrůvky. Proto doporučujeme provést dodatečný hydrobiologický průzkum ve vhodném profilu řeky.

6.    ČIŽP OI Ostrava po druhé havárii projednala s vedením ČIŽP požadavek na zvýšené úsilí příslušné Mezinárodní komise pro ochranu Odry před znečištěním.

7.    Ve vztahu k médiím považujeme za nutné zdůraznit, že je třeba důsledně se držet ověřených skutečností. Bulvární titulky např. „Poláci popáté vytrávili řeku“, stejně jako termíny „vypuštěné jedy, chemická havárie“ apod.  jsou zavádějící. Nepřípustné je rovněž zaměňovat laboratorně prokázané koncentrace amonných iontů za čpavek. 

 

V Praze dne 13.8.2007

ČIŽP 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů