Pátek, 29. března 2024

Unikátní vodní mlýn uvidí veřejnost poprvé už na jaře

Unikátní vodní mlýn uvidí veřejnost poprvé už na jaře

HOSLOVICE - Unikátní technická památka, více než 400 let starý vodní mlýn v Hoslovicích, se už na jaře otevře veřejnosti. Práce vrcholí, kolaudace by měla být koncem roku.

Areál mlýna tvoří původní mlýnice s obytnou částí, chlévy s kolnou a stodola. Všechny jsou kryté došky, roubené nebo zděné. Kolem mlýna se rozkládá sad, louky a rybníček s náhonem.

„V současné době je téměř dokončena oprava stodoly a chlévů. Na obou objektech chybí vápnité nátěry a ve stodole se budou repasovat vrata,“ řekl dozorčí stavby Jiří Urbánek.

Práce dělníků směřují v posledních dnech hlavně k samotné budově mlýna. Do konce srpna by měl být dokončený krov. „Je potřeba vyměnit napadené a poškozené části. V září pak dělníci položí doškovou krytinu,“ vysvětlil Urbánek.

Mezi lidmi se proslýchá, že by do areálu mlýna mohli zavítat první návštěvníci už o tomto adventu. „Není tomu tak. V tu dobu bude teprve probíhat kolaudace. Ale v dubnu už by měl mít areál svého správce a bude přístupný i lidem,“ řekl za správce, strakonické muzeum, Miroslav Špecián.

O příštím adventu už by ale podle jeho slov v hoslovickém mlýně mohly běžet i ukázky tradičních zvyků a řemesel.


Klára Alešová
www.denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů