Pátek, 29. března 2024

Mladí zemědělci získají půl milionu korun

Mladí zemědělci získají půl milionu korun
Více než sto miliard korun plánuje v příštích pěti letech rozdělit mezi zemědělce Státní zemědělský intervenční fond. Dotace z Programu rozvoje venkova jsou určeny pro mladé zemědělce, na modernizaci podniků a podporu zpracování biomasy.

Společnost Agra z Děštné na Jindřichohradecku podala žádost o dotaci na výstavbu bioplynové stanice. "V ní budeme sloučením kejdy a kukuřice vyrábět bioplyn, který dále slouží k výrobě elektřiny," říká předseda představenstva Agry Zdeněk Sviták. "Je to náš první záměr s využitím biomasy, na stanici bychom měli vynaložit peníze v desítkách milionů korun," dodává Zdeněk Sviták. Vyrobenou energii pak bude společnost Agra prodávat.

Pro zemědělce je důležité, že si mohou zpracováním biomasy získat peníze pro svůj další rozvoj. Mohou žádat například o dotace na výstavbu a modernizaci kotelen na biomasu nebo peníze na zařízení na výrobu tvarovaných briket z rostlin.

Půl milionu korun mohou dostat mladí zemědělci do 40 let. Nesmí však hospodařit déle než šestnáct měsíců. "Nechal jsem si zpracovat projekt na nákup strojů, které potřebuji ke sklizni pícnin. Je to obracečka, sekačka a čelní nakladač," říká dvacetiletý Jaroslav Duchan z Nejdku u Karlových Varů. "Celkově však potřebuji 1,5 milionu korun. V případě, že uspěji, dostanu z fondu půl milionu korun hned a další peníze mi doplatí později, pokud budu mít každý rok zisk alespoň 120 tisíc," říká.

893 milionů v prvním kole

V rámci prvního kola programu, vyhlášeného v červnu, bude na modernizaci zemědělských podniků rozděleno 893 milionů korun, na projekty podporující zpracování biomasy půjde 500 milionů korun. Mezi mladé zemědělce pak Státní zemědělský intervenční fond rozdělí 231 milionů korun.

Ačkoliv se oproti minulým letům žádosti zjednodušily, je lepší zadat její vypracování nějaké specializované firmě. Kontakty na poradenské společnosti najdete na internetu, například na stránkách agroweb.cz. "Zpracovávali jsme třetinu projektů, které žádaly dotace na zpracovávání biomasy a výroby bioplynu. Za jeden projekt si účtujeme čtyřicet tisíc korun," říká Mojmír Severín, jednatel společnosti AgroConsult Bohemia.

Formulář žádosti o dotaci najdou zájemci na adrese www.szif.cz. Speciální program dokonce zkontroluje její formální správnost a úplnost.

Novinkou je, že většinu příloh, které museli dosud zemědělci doložit už při žádosti o dotaci, mohou nyní dodat až ve chvíli, kdy jejich projekt bude schválen. Musí doložit stavební povolení, výpis z obchodního rejstříku nebo kopii katastrální mapy s vyznačením místa projektu.

Zemědělec Arnošt Juda z Bohdalova na Ždársku oceňuje, že podání žádosti je nyní snadnější. "Žádost nemusí být tak obsáhlá, dříve musela mít okolo třiceti stran, teď stačí asi deset. Výrazně mám to ulehčuje práci," říká Arnošt Juda.

Vítězné projekty mladých zemědělců budou známy do poloviny září. Úspěšné žadatele o dotace na zpracování biomasy a modernizaci budov zveřejní ministerstvo do poloviny listopadu.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů