Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Není to tak dávno, co automobilky Volkswagen a Mercedes-Benz oznámily strategické partnerství ve snaze zpropagovat naftové motory ve Spojených státech.
Obě firmy se dohodly, že budou své čisté naftové motory prodávat pod jednotným označením Bluetec. Je sice pravda, že Bluetec je technologií Mercedesu pro snižování emisí oxidu dusíku pomocí močoviny, ale tento termín se v poslední době vcelku vžil pro označení nafťáků s nízkými emisemi.
Jenže sotva se spustila Bluetec kampaň, Volkswagen zjistil, že Bluetec nepřináší po marketingové stránce zrovna podařený projekt. V Evropě je totiž synonymem naftového motoru zkratka TDI a na tomto Volkswagen staví. Zákazníci ve Spojených státech, kteří ovšem vidí jen Bluetec si až příliš spojují toto označení s Mercedesem a nezřídka mají za to, že Volkswagen používá motory svého konkurenta.
Volkswagen tak bude své nafťáky i ve Spojených státech označovat svou zkratkou TDI. Uvidíme, zda se i za oceánem stane toto logo doslova modlou jako v některých evropských zemích.

Protesty proti záměru vybudovat v Srnojedech v areálu chemičky Synthesia spalovnu nebezpečného odpadu sílí. Obyvatelé Srnojed i někteří členové pardubické Strany zelených dokonce založili občanské sdružení, aby se mohli stát účastníky povolovacího procesu a stavbě zabránit. Lidé se bojí hlavně dopadu provozu na zdraví a životní prostředí. Místopředseda Strany zelených Jan Linhart shrnul stávající situaci.
"V současné době firma AV CZ Odpadní hospodářství je vlastníkem objektu a požádala o posouzení toho záměru. To znamená, že začal de facto běžet ten proces EIA. Bylo to vyvěšeno na stránkách krájského úřadu. Do dvaceti dnů mají občané a instituce, které jsou k tomu oprávněny, možnost se k tomu vyjádřit. Mimo jiné jsou tam místní obvody Pardubice - Rosice, Pardubice - Svítkov. Jsou tam i obec Rybitví, obec Srnojedy. Lze předpokládat, že začne proces takzvané velké EIA. Budou podrobně zkoumána všechna pro a proti, zda splňuje podmínky a nesplňuje."

Celkem 46 informačních tabulí umístěných u geologicky a přírodně zajímavých lokalit má od začátku srpna přilákat další turisty do Karlovarského kraje.

Občané 13 obcí Plzeňského kraje se od srpna do října budou moci přímo v ulicích setkat s týmy, které jim poradí, jak správně nakládat s odpady. Nosnou páteří těchto kampaní, financovaných EU, jsou informační stánky realizované v hlavních částech obcí a měst.

Jilemnická společnost Cutisin připravuje rozsáhlou rekonstrukci čistírny odpadních vod, která slouží nejen podniku, ale i obyvatelům města Jilemnice. Cílem rekonstrukce je zvýšit kapacitu čistírny, ale především zlepšit kvalitu čištění tak, aby splnila přísné evropské normy.
Firma před časem dokončila novou výrobní halu, do rozšíření výroby kolagenových párkových střívek investovala již 800 milionů.

Moravskoslezský kraj i další úřady zkomplikovaly podle investora výstavbu dvou parků větrných elektráren, které chce v Oderských vrších postavit brněnská společnost Ventureal. Úředníci v rámci posuzování vlivů staveb na životní prostředí firmě zadali, aby celou dokumentaci dopracovala. Příprava staveb se kvůli tomu prodraží až o milion korun, řekl jednatel Venturealu Alexander Szotkowski. Úřadům vadí například to, že elektrárny změní ráz krajiny. Podle radnice ve Vítkově na Opavsku navíc zatím nebylo prokázáno, že jsou v daných lokalitách příznivé větrné podmínky, tedy průměrná roční rychlost větru vyšší než pět metrů za sekundu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů