Čtvrtek, 28. března 2024

Lidé chtějí zbourat objekt bývalé nebezpečné skládky

Lidé chtějí zbourat objekt bývalé nebezpečné skládky

LIBČANY - Odpadní vody z objektu v Libčanech, kde byla nebezpečná skládka, se ještě nyní vylévaly na povrch a promývaly kontaminovanou půdu. Do obecní  kanalizace tak přicházely chemikálie.

Analýza rizik  prokázala, že odpadní dešťové vody z areálu bývalé továrny, kde byla skládka nebezpečných látek, se vylévaly na povrch a promývaly kontaminovanou půdu. Do obecní kanalizace se tak  dostávaly  chemikálie.

Vodárenská společnost Krákrálovéhradecká provozní zde nyní začala s čištěním zanesené kanalizace.

Tyto práce přijdou na 290 tisíc korun. „Následně ještě nákladem deset tisíc korun dojde v objektu k úklidu elektrošrotu,“ upřesnila včera  náměstkyně hradeckého primátora Pavla Finfrlová. Dodala že kontaminovanou zeminu musí odstranit majitel objektu a firmy SNOG, která nelegální skládku provozovala. Veškeré sanační práce a likvidaci skládky nebezpečných látek řídilo město Hradec Králové. Vynaloženo na ně bylo více než 38 milionů, zbylých 7,5 milionu korun dotace se vrátí ministerstvu životního prostředí.


Starosta obce Jiří Polák je se současným vývojem spokojen.  Lidem v Libčanech se ale areál bývalé továrny vůbec nelíbí a stále je děsí.
„Považujeme ho za nebezpečný zdroj rizik a požadujeme, aby byl celý objekt  zbourán.  Doufáme, že stát bude také vymahat náhradu škody,“ řekl nám Martin Svoboda z klubu přátel školy.
 Jiří Košťák

Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů