Středa, 24. dubna 2024

Kvalita ovzduší v Ostravě je stále nejhorší v republice

Kvalita ovzduší v Ostravě je stále nejhorší v republice

OSTRAVA - Stovky tisíc Ostravanů dýchají jedy, které se navíc v ovzduší vyskytují stále ve větší koncentraci. Podle Českého hydrometeorologického ústavu jsou na tom nejhůř obyvatelé žijící v Ostravě-Bartovicích.

Přibližně 300 tisíc Ostravanů dýchá každodenně vzduch, ve kterém jsou pravidelně překračovány stanovené limity koncentrace nebezpečného prachu a karcinogenních látek. Potvrzují to údaje Českého hydrometeorologického ústavu, podle kterých se v loňském roce zhoršila kvalita ovzduší v republice nejvíce právě v krajské metropoli.

Nejhorší situace je v ostravském obvodu Radvanice-Bartovice, odkud je jen kousek k jednomu z největších znečišťovatelů – ArcelorMittal Ostrava. Tam už v únoru letošního roku překročily hodnoty prachu, který na sebe váže karcinogenní částice, povolený roční limit. „Pokud bychom věděli, že je to tady tak špatné, nikdy by nás tu nikdo nedostal,“ shodují se místní občané.

Děti místních obyvatel trpí často alergiemi. „Situace je zde skutečně dost špatná. Lidé jsou trvale vystaveni zdravotnímu riziku, které je vyšší než státem stanovený limit,“ uvedl Jiří Bílek ze Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Ostrava. Za loňský rok byl v Bartovicích denní limit prachu v ovzduší překročen téměř dvěstěkrát, uvádí se ve zprávě SZÚ. Pravidelně překračoval povolenou hranici více než pětkrát.

Jak tedy problém vyřešit? Novým zákonem. Na dubnové konferenci o kvalitě ovzduší, která se konala v ostravském hotelu Atom, se sešli mimo jiné také všichni zástupci krajského města. Přítomní se shodli na tom, že celkové znečištění v Ostravě přesahuje limity, proto je nutné rychle nastalou situaci řešit. „Jedná se o problém, který umí v tuto chvíli vyřešit jen jeden způsob – změna zákona,“ řekl tehdy náměstek primátora Lukáš Ženatý (ODS).

Samo ministerstvo životního prostředí problém uznává. „Je to jedna z nejhorších, ne-li úplně nejhorší oblast v České republice,“ tvrdí Jakub Kašpar, mluvčí ministerstva životního prostředí. „My toho moc udělat nemůžeme, pouze snížit emise, což jsme udělali. Vloni jsme novelizovali nařízení vlády a zpřísnili emisní limity, které začnou platit od roku 2010,“ dodal Kašpar.
 
 Jakub Nohavica
http://www.denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů