Pátek, 19. dubna 2024

Obce chtějí stavět lanovky

Obce chtějí stavět lanovky
TAHANICE O LANOVKY V BESKYDECH Starostové i majitelé rekreačních areálů plánují nové lanovky na hřebeny Beskyd a Javorníků. Uvažují například o trase na Radhošť nebo na Kohútku. Naráží však na nesouhlas ochránců přírody a také na nedostatek peněz.

Beskydy, Javorníky - Budou turisty na hřebeny Beskyd a Javorníků vozit v budoucnu nové sedačkové lanovky? Obce, majitelé rekreačních areálů i sami turisté jsou rozhodně pro, ambiciózní plány však naráží na nesouhlas ochránců přírody a v některých případech i na obvyklý problém - nedostatek peněz.
Zatím jediná lanovka v Beskydech vede na Pustevny z obce Trojanovice na Novojičínsku. Využívána je v letní i zimní sezoně prakticky nepřetržitě, zájem turistů je velký. Denně převeze stovky lidí, o víkendech tisíce.

Z Dolní Bečvy na Radhošť

O stavbě lanovky už dlouhou dobu debatují v Dolní Bečvě, Rožnově pod Radhoštěm i Novém Hrozenkově, odkud by mohli turisté jezdit na hřeben Javorníků.
"Cesta na Radhošť by díky lanovce z údolí Dolní Rozpité v Dolní Bečvě mohla trvat pouhých dvacet minut," říká rožnovský podnikatel Petr Světlík. Plány na stavbu lanovky nejsou žádnou chimérou, o její stavbě se mluví už dvacet let, zhruba deset let figuruje tato stavba v územním plánu obce Dolní Bečva.
"O lanovku na Radhošť obec usiluje dvacet let. Naráželi jsme na to, že se ochranáři báli poškození přírody," uvedl už dříve starosta Dolní Bečvy PavelMana. Jeho zástupkyně Pavla Novosadová upřesnila, že obec projednává nový územní plán, ve kterém by stavba lanovky měla být zahrnuta. "Zatím je to ve fázi projednávání, nicméně zastupitelstvo se usneslo, že by lanovku chtělo v územním plánu mít," řekla Novosadová. "Nevidíme v lanovce možnost pracovních příležitostí nebo zisku pro obecní pokladnu, ale především další z možností, jak turistům usnadnit cestu na hřeben," poznamenal Mana.
Ekologům a ochráncům přírody se vidina nových lanovek ale příliš nezamlouvá. "Způsobila by další devastaci Radhoště. S novými stavbami na vrcholu nemůžeme souhlasit," poznamenal vedoucí Správy Chráněné krajinné oblasti Beskydy František Jaskula.
Další lanovka, možná i dvě, by mohly v budoucnu vozit turisty na hřeben Javorníků. Nový Hrozenkov ve spolupráci s provozovatelem horské chaty Kohútka na hřebeni Javorníků oprašují myšlenku nové sedačkové lanovky na hřeben. Není vyloučeno, že budou postaveny hned dvě. Jedna z autobusové točny na hřeben a jedna místo současného lyžařského vleku.
Dosud musí turisté na hřeben v létě po svých nebo autem po nové silnici. "Rozhodně by tady lanovka měla smysl, byla by hodně využívaná," nepochybuje majitel rekreační chaty na hřebeni Pavel Vrážel.

Zatím je to jen sen

Provozovatel horské chaty Kohútka a současně i lyžařského areálu Josef Kocurek by se nové sedačkové lanovce rozhodně nebránil. "Obec s ní v budoucnu počítá. My bychom rádi ale ještě dříve udělali lanovku přímo na sjezdovce místo jednoho ze současných vleků a věříme, že přibližovací sedačkovou lanovku udělá obecní úřad," říká Josef Kocurek.
Bývalý starosta Nového Hrozenkova a současný poslanec sociální demokracie František Novosad upozornil, že výstavba sedačkové lanovky je lákavým snem, jehož naplnění si ale vyžádá miliony korun.
"Lanovka je sice v územním plánu obce, ale jde o dlouhodobou záležitost, kterou bychom rádi řešili také s pomocí fondů Evropské unie," řekl Novosad.
O výstavbu lanové dráhy usilují i členové Sportovních klubů Zlín, kteří v Javorníkách provozují některé turistické chaty. "Už delší dobu hledáme optimální variantu. Stojíme si ale na tom, že lanovka by měla vést až do údolí," uvedl už před časem Radek Dvořák z SK Zlín.
Obec se v loňském roce pokusila prosadit projekt lanovky do Velkého územního celku Zlínského kraje. "Přestože byla zařazena do prognózy, z Velkého územního celku nakonec vypadla," konstatoval mluvčí Zlínského kraje Patrik Kamas. Současně však nevyloučil, že by se tam v budoucnu mohla vrátit. "Probíhají jednání s ministerstvem životního prostředí, zda je tento projekt reálný. Pokud přijde kladné stanovisko, můžeme se k tomu vrátit," dodal Kamas.

Lanovka na Kohútku Hřeben Javorníků se v minulých měsících stal oblíbeným místem turistů, výrazně tomu pomohla i stavba nové silnice, která se vine po úbočích z Vranče až na hřeben Kohútka. V zimních měsících je se silnicí občas problém. Provoz na ní je totiž řízen kyvadlově, a někdy může mít auto na sněhu problémy. Čekající řidiči u semaforu ale nepoznají, že ještě nemohou jet, a tak dochází ke komplikacím. Lanovka by zřejmě tuto potíž vyřešila.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů