Úterý, 16. dubna 2024

Firma slíbila konec zápachu

Firma slíbila konec zápachu
Obyvatele Chodova a okolí trápí škodliviny od výrobce stavebních hmot * Firma plánuje modernizaci
Chodov - Nepříjemně zapáchající zplodiny, které vznikají při tepelném zpracování jílů ve společnosti Lias Vintířov, přestanou v blízké budoucnosti znepříjemňovat život patnáctitisícovému Chodovu a řadě přilehlých obcí.
Slíbilo to v pondělí na setkání s místními obyvateli, vedením města a inspektory ze životního prostředí vedení společnosti v čele s ředitelem Rudolfem Borýskem. Do modernizace plánuje Lias investovat brzy 75 milionů korun.
Lidé na nepříjemný zápach upozornili Lias a vedení Chodova několika peticemi a řadou protestů.
"Zajímalo by mě, proč když je z Liasu cítit zápach dlouhou dobu, tak se tomu vedení firmy začalo věnovat až letos na jaře. Čím jste nás to tady krmili," ptala se rozhořčeně Hana Pospěchová z Chodova.
Zápach nebyl pro lidi vůbec příjemný. Některé bolela hlava, slzely oči a řadě z nich se dělalo i nevolno. "Zápach byl nedávno úplně hrozný. Jako by někdo pálil gumy. Bolela mě z toho hlava," uvedla jedna z několika obyvatelek města diskutujících na chodovských webových stránkách.

Páchnou organické látky z jílu

Zaměstnanci České inspekce životního prostředí lidi v sále chodovského Kassu uklidnili, že zapáchající zplodiny vznikající při spalování organických látek obsažených ve zpracovávaných jílech, nejsou rakovinotvorné a že neškodí lidskému plodu. "Zpracovávaný jíl obsahuje proměnlivé množství organických látek," uvedla Jitka Kubíková z České inspekce životního prostředí.
"Podnik má povinnost měřit základní škodliviny, jako je třeba oxid siřičitý, oxid uhelnatý a další. Měří se i obsah prachu. Zápach, který způsobují organické látky, se bohužel neměří. Měří se pouze jednorázově a provozovatel má za povinnost toto měření provést jednou za rok. Podle výsledků měření nebyl emisní limit v Liasu ve většině případech překročený," upřesnila.
Letos ale kvůli vyhrocené situaci ze zmiňovaným zápachem nechali inspektoři udělat rozbor, který zjistil, jaké organické látky spaliny z Liasu obsahují.
"Jde třeba mimo mnoha dalších o tridekan, tetradekan, tedy o směs alkanů. Závěr protokolu, který zpracoval vysokoškolský institut, pak hovoří o tom, že nejsou karcinogenní," řekla Kubíková.
Inspektoři prý mají práci díky současné legislativě velice ztíženou. "Byl zrušený obecně emisní limit na pach, takže nemáme žádné vodítko, podle kterého bychom se řídili," dodala Kubíková.
Lias Vintířov, který vyrábí stavební materiály a několikrát již kvůli takzvané pachové epizodě omezil v nedaleké minulosti výrobu, plánuje zápach nejenom ze spalovaných organických látek snížit novou technologií, která bude součástí plánované 75 milionové investice. Navíc peníze dává do akcí na zlepšení životního prostředí pravidelně.
"Nová technologie vyčistí kouřové plyny a zamezí jakýmkoli pachům," uvedl ředitel Liasu Rudolf Borýsek.

Investovat mnoho milionů korun do zařízení zlepšujících ekologický dopad výroby na přírodu začne společnost Lias Vintířov začátkem příštího roku. Akce podle vedení podniku nějakou dobu potrvá. Jak přesně dlouho, nejde v současné době přesně určit.
"Navíc nebylo vůbec jednoduché přesvědčit vlastníky podniku, aby se takto vysoké částky investovaly. Novinkou v oblasti ekologie jsou takzvané dopalovací komory," upřesnil ředitel Borýsek.
"V nich bychom měli dopalovat veškeré zápachy, které lidem doposud znepříjemňovaly život. Kdyby poté přeci jen byly nějaké problémy, lidé se na nás mohou kdykoli obrátit a po domluvě je rádi naší výrobou ve Vintířově provedeme," dodal ředitel Borýsek.
V případě, že lidé ucítí nepříjemné pachy, které je budou jakkoli omezovat, mohou volat přímo do Liasu na telefonní číslo 352 324 463.
Zdroj:Sokolovský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů