Pátek, 29. března 2024

Vláda spustí průzkum mravenců

Vláda spustí průzkum mravenců
Je absurdní představa, že by se mohla vláda zabývat i mravenci? Ale je to tak. Každý týden má totiž kabinet na stole dvacítku žádostí o různá povolení, ke kterým se musí vyjádřit.
A tak dnes vláda posoudí, zda dva žadatelé z Jihlavy a Uherského Hradiště se budou moci věnovat výzkumu mravenců z rodů Formica a čmeláků rodů Bombus ve vybraných národních přírodních rezervacích. Padne také verdikt, zda Ostravská univerzita bude moci v rámci výzkumu odchytávat vážky v přírodní rezervaci Vidnavské mokřiny a na Černém jezeře.
A aby toho nebylo málo, ministři musí také říci, zda povolí výzkum pisivek (Psocoptera).
Nezasvěcení juknutím do encyklopedického slovníku zjistí, že jde o řád drobného hmyzu s proměnou nedokonalou, kousacím ústním ústrojím a často s redukovanými křídly. Při masovém rozmnožení škodí na zásobách.

Jednat se bude i o kroužkování

Jasněji bude mít i Slezská ornitologická společnost, která chce v Bartošovickém luhu odchytávat ptáky a kroužkovat je v rámci akce Acrocephalus.
Občané, firmy i rozličné organizace většinou žádají o povolení ke vstupu do chráněných krajinných oblastí či přírodních rezervací, ať už za účelem vědeckého bádání, či například uspořádání sportovní akcí. Ale v mnoha případech vláda také rozhoduje o tak banální záležitosti, jako je povolení ke vjezdu vozidel k rodinným domkům či autům zajišťujícím zásobování občanů v chráněných krajinách.
Zatímco kdysi byly povolenky týkající se ekologie v pravomoci ministerstva životního prostředí, před lety z obav před lobbisty bylo rozhodnuto udělit konečné slovo vládě.
Stojí to tak v zákoně. Ministrům v jejich rozhodování ulehčuje práci předkladatel, šéf resortu životního prostředí Martin Bursík (SZ), který jim dává doporučení.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů