Pátek, 19. dubna 2024

Zajeďte si nakoupit do přírody

Zajeďte si nakoupit do přírody

LETNÍ SERVIS Rádi byste ochutnali produkty vypěstované na jihomoravských biofarmách? Není problém, farmáři nabízejí několik druhů zeleniny, čajů i vína. Specialitu jiného druhu dnes představí v brněnském lužáneckém parku – soutěž ve stromolezení.

Jižní Morava - Máte pocit, že byste občas měli „uďobnout“ něco opravdu zdravého? Tak si zajeďte na čím dál oblíbenější biofarmy. Ty na jižní Moravě jsou rodinnými podniky s dlouholetou tradicí i firmami, které před pár lety vznikly jako koníček.

A v jednom případě i jako odreagování od učení angličtiny. „Začínala jsem asi před deseti lety. To jsem ještě bydlela v Brně a nerozeznala petržel od mrkve. Tak jsem si řekla, že pokud už mám začínat, bude to tehdy po novém způsobu,“ vypráví Lída Vitoušová, majitelka biofarmy v Křetíně na Blanensku.

To Ekologické hospodářství rodiny Abrlovy v Pavlově na Břeclavsku je podnikem s tradicí. „Biozemědělství se začal věnovat můj otec sice až po revoluci, ale k obdělávání půdy měla naše rodina blízký vztah vždycky,“ říká Josef Abrle mladší.

Farmy kromě svých produktů mnohdy nabízejí také možnost návštěvy a prohlídky svých areálů. V Deblíně je k vidění například balírna ovoce a zeleniny, ve Sluneční bráně v Čejkovicích na Hodonínsku zase výroba čajů.

Na farmy mnohdy jezdí na exkurze i studenti zemědělských škol ze zahraničí. „Oproti tuzemským školákům je tu ale jeden obrovský rozdíl. Zatímco zahraniční návštěva ví přesně, co chce vidět, a zasypává nás dotazy, českého studenta zajímá pouze to, kdy exkurze skončí,“ líčí své postřehy Abrle mladší.

Na biofarmy se zájemci mohou vydat zejména pro zeleninu. Někde se ale budete muset spokojit s chudší, dvoupoložkovou nabídkou, v Deblíně vás naopak poctí výběrem ze čtyřiceti druhů zeleniny. A přidají i banány a kiwi.

Nejen ovoce a zelenina, ale i živé jehně

Z cest za bioplodinami a pochutinami si však lze dovézt i živé jehně na spásání trávy nebo láhev dobrého vína. Případně také meduňkový čaj a med.

Občas je ale potřeba počítat s tím, že na dodávky je nutné čekat a často si produkt objednat dopředu. „Když nám lidé zavolají dva dny před návštěvou, že by chtěli tolik a tolik lahví vína, rádi je pro ně nachystáme,“ popisuje manželka Vlastimila Peřiny z Lednice na Moravě, který produkuje biovína.

Prodejní doba většiny jihomoravských biofarem není pevně stanovena a je dobré se na ní telefonicky domluvit. Podle majitelů biofarem jsou jejich typickými zákazníky mladé rodiny s dětmi. Výjimkou prý ale nejsou ani starší ročníky, které si chtějí dopřát kvalitní stravu.

* Nákupy na biofarmě Výběr z tipů BLANENSKO KŘETÍN Farma Lída Vitoušová Prostř. Poříčí 11, 732 339 131 Mrkev, petržel, pastinák, zelená fazolka, česnek, jahody, dýně Hokaido Nákup produktů je možný po telefonické domluvě od poloviny září BRNĚNSKO DEBLÍN Ekofarma Deblín Deblín 50, 603 150 691 Zelenina, mléko, sýry, brambory SO 10.00–16.00 POHOŘELICE Ekofarma Domu na půli cesty Velký Dvůr 134, 519 424 354 Meduňkový čaj a med (dodávka se očekává v nejbližších týdnech) Možnost prohlídky celého areálu farmy Prodej produktů dle otvírací doby: PO–NE 7.00–17.00 TIŠNOV Rudolf Kropáček Nelepeč 3, 549 418 228 Mléko, brambory (na zimní uskladnění) Nákup je možný kdykoliv po telefonické domluvě

Nákupy na biofarmě Výběr z tipů BŘECLAVSKO PAVLOV Ekol. hospodářství rodiny Abrlovy Pavlov 191, 604 579 736 Bylinky, víno Možnost prohlídky farmy po telefonické domluvě Prodej SO, NE 8.00–16.00 LEDNICE NA MORAVĚ Vlastimil Peřina Valtická 649, 737 932 252 Biovína Nákup možný po telefonické domluvě HODONÍNSKO ČEJKOVICE Výrobna Sluneční brána Havlíčkův mlýn 94, 518 362 687 Bylinné a ovocné čaje, koření, éterické oleje, špaldová káva Prodejní doba: PO–PÁ 7.00–16.00 VYŠKOVSKO HERŠPICE Jalový dvůr Heršpice 102, 603 849 160 Jehňata na spásání trávy, výrobky z ovčí vlny Možnost prohlídky farmy, jejíž součástí je i restaurace, která je otevřena: PÁ 16.00–21.00 SO 11.30–22.00 NE 11.30–21.00

Prázdninový servis Dnes Kam za biopotravinami Čtvrtek Festival Eurotrialog Pátek Létání v Kotvrdovicích

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jižní Morava

Autor: ZUZANA FOJČÍKOVÁ
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů