Pátek, 19. dubna 2024

Nejlevnější je topit dřevním odpadem

Správnou volbou způsobu vytápění se dají ušetřit desetitisíce korun.
Nejlevnější je topit dřevním odpadem

V bytě totiž protopí průměrná domácnost podle údajů Českého statistického úřadu téměř šedesát procent celkových nákladů na energie, u rodinného domku je tento podíl dokonce až tříčtvrtinový.

Například majitele domu v Praze o rozloze 100 metrů čtverečních, který při vytápění ročně spotřebuje 22 tisíc kilowatthodin, nejlevněji přijde dřevní štěpka (odpad při zpracování dřeva), a to na 11 200 korun za rok.

Naopak nejdražší je vytápění lehkým topným olejem. Roční vytápění modelového domu přijde na 50 tisíc korun. Topení elektrickým přímotopem pak v tomto případě na 44 tisíc korun, což je zhruba o devatenáct tisíc více než například u kondenzačního kotle na zemní plyn.

Náklady na vytápění vašeho domu či bytu si můžete spočítat například na internetové adrese www.ekowatt.cz. Úvahy o volbě vhodného zdroje vytápění jsou dnes zvláště aktuální. Za elektřinu i plyn by totiž příštím roce měly české domácnosti zaplatit zhruba o deset procent více než letos. "Ceny plynu a elektřiny porostou i v dalších letech. Bude to však přece jen o něco mírnější nárůst - zhruba pět až šest procent," odhaduje budoucí vývoj analytik společnosti Cyrrus Karel Potměšil.

Místo elektřiny dřevo a uhlí

Řada rodin tak přechází od elektřiny a plynu k levnějším zdrojům tepla, jako jsou především uhlí či dřevo. "Již rok topíme v restauraci a v ubytovacích prostorách pro hosty místo plynu dřevem, a ušetřili jsme tak zhruba 25 tisíc korun. Stejné opatření proto plánujeme i v našem rodinném domku," říká například havlíčkobrodský hospodský Karel Palán.

Jednoznačná doporučení, čím v domácnosti topit, však neexistují. Každá rodina či jednotlivec mají totiž jiné preference a také rozdílné možnosti přístupu k jednotlivým zdrojům. "Někomu se nechce štípat dříví a ne každý má přípojku k plynu. Kromě elektřiny a plynu ta cena také dost kolísá. Například u dřeva velmi záleží na tom, jakého máte dodavatele. Někdo má dokonce vlastní les a další zase kamaráda v uhelných skladech," upozorňuje na možná úskalí takového srovnávání konzultant poradenské společnosti Ekowatt Karel Srdečný.

Podle něho nelze zavrhnout ani vytápění elektrickými přímotopy. "I když je to relativně drahé, tak díky němu získáte nízkou přímotopnou sazbu, a ušetříte tak na dalších domácích spotřebičích, jako je lednička, pračka, počítač či tiskárna. Relativně drahé elektrické vytápění nevadí, pokud je celková spotřeba energií ve vašem domě či bytě nízká. Výhodou tohoto způsobu vytápění jsou malé investiční náklady," vysvětluje Karel Srdečný. Elektrokotel s rozvody a regulací vytápění přijde zhruba na 70 tisíc korun. Investice do vytápění plynem se přitom může vyšplhat až k 270 tisícům korun. Tato částka zahrnuje plynový kondenzační kotel, plynovou přípojku, komín a systém ústředního vytápění.

Zelená reforma

Již tak obtížně rozhodování, čím vytápět svůj dům nebo byt, dále komplikuje nejistý vývoj cen jednotlivých komodit do budoucna a také připravovaná ekologická daňová reforma. Ta by měla zvýhodnit ekologická paliva, jako je dřevo a plyn, před uhlím a elektřinou. Karel Srdečný se však domnívá, že reforma nebude mít až tak zásadní vliv na rozhodování domácností. "I když je dřevo zvýhodněno z hlediska daňového a je prosazováno jako ekologické palivo, současný přesun spotřeby k tomuto způsobu vytápění povede podle našich odhadů k vcelku razantnímu růstu cen," doplňuje Karel Potměšil.

Kromě topení se dají slušné částky ušetřit také na chlazení a mrazení. Dvěstělitrová mraznička energetické třídy A ušetří spotřebiteli oproti obdobné mrazničce třídy C zhruba 700 korun ročně. "V první řadě je však potřeba používat hlavu, protože když kvalitní ledničku dáte někam ke kamnům nebo tam, kde na ni svítí sluníčko, tak bude mít samozřejmě větší spotřebu," podotýká Karel Srdečný.

Zářivky ušetří stovky korun

Další oblastí, která poskytuje prostor pro úspory je osvětlení. Zatímco stowattová žárovka přijde ročně na 570 korun, srovnatelná kompaktní zářivka 26 wattů "vysvítí" za rok 150 korun. Vyplatí se také používat správnou velikost jističe a zvolit tarif, který nejlépe odpovídá rozložení spotřeby dané domácnosti. Těmito opatřeními se dají ušetřit částky v řádech stovek korun ročně. Výměna jističe stojí do 500 korun a jaký tarif vám bude nejlépe vyhovovat můžete zjistit například na stránkách Energetického regulačního úřadu.

26.gif


HN.IHNED.CZ
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů